Především při rekonstrukcích starších podlah nebývá podklad vždy v dobré kondici. A proto je obvykle nutné jej nejprve vyrovnat. To lze udělat hned několika způsoby. O tom, který je nejvhodnější, rozhoduje často konstrukce, která se ukrývá pod podlahou. Jedná-li se o betonovou konstrukci (betonový strop), můžete přistoupit k vylití nové podlahy betonem. Naopak na dřevěných stropech je vhodnější použít vyrovnání podlahy suchou cestou.

Vyrovnání podlahy suchou cestou

Vyrovnání podlahy suchou cestou se realizuje pomocí podsypu z lehkého keramického kameniva Liapor. Jsou to malé, ale velmi pevné kuličky, které možná znáte pod názvem keramzit. Pro vyrovnávací podsypy podlah se využívají kuličky s průměrem 1-4 mm. Na zhutnělou vrstvu Liaporu následně klademe podlahové desky (KNAUF, Rigips, OSB, Cetris atd.).

Během realizace suché podlahy nejsou nutné žádné technologické přestávky a podlaha je ihned po dokončení pochozí. Podsyp z Liaporu v podlahách dokonale vyrovná nerovnosti podkladu, lze ho použít jako výplň nepravidelných prostor, výrazně zvyšuje tepelně izolační vlastnosti podlahy, kročejový útlum a umožňuje například i bezpečné uložení rozvodů topení a elektroinstalací. Díky nízké plošné hmotnosti suché podlahy nadměrně nezatěžují nosné konstrukce stavby, a jsou tak vhodné například i pro řešení podlah střešních nástaveb bytových domů. Největší předností u tohoto typu realizace je jednoduchá a rychlá montáž.

Více o vyrovnání podlahy suchou cestou >>

Vyrovnání podlahy pomocí betonové směsi

Dalším a stále ještě běžnějším způsobem vyrovnání podlahy je její vylití betonem, či směsmi na jeho bázi. Tato technologie s sebou nese trochu nepohodlí v podobě relativně dlouhé technologické přestávky pro vytvrdnutí betonu a také riziko prasklin. Ovšem není beton jako beton. Pokud chcete mít betonovou podlahu rychleji suchou (pochozí již za 24 hodin), vyhnout se riziku prasklin, zajistit lepší tepelnou izolaci a snížit zatížení nosné konstrukce, můžete použít další z materiálů Liapor - lehký keramický beton Liapor Mix.

Tuto suchou směs stačí na stavbě smíchat s vodou a nanášet obdobně jako běžný beton. Upravuje se klasicky stahovací latí a běžným zednickým hladítkem do požadované výšky. Není potřeba vytvářet dilatační spáry, protože lehký beton nepraská a dobře se spojí nejen s okolním materiálem. Podlaha bude pochozí již za 24 hodin. Celková doba vysychání je 5 až 7 dnů.

Více informací o vyrovnání podlahy lehkým betonem >>

Keramické kamenivo Liapor i směs pro přípravu lehkého betonu Liapor Mix zakoupíte on-line v e-shopu obchod.liapor.cz, v obchodní síti Liapor, nebo ve stavebninách DEK.