Malý byt o ploše pouhých 40 m2 zoufale potřeboval rekonstrukci. Moc se v něm kouzlit ale nedalo. Dispozice je vlastně jasná a hýbat se s ní vzhledem k pozici oken a odpadům opravdu nedalo. Jenže majitelé nechtěli jen tu výše uvedenou první variantu – výměnu podlah a vymalování. Chtěli byt moderní. A tuhle prosbu jim splnili beze zbytku u Tiago do Vale Arquitectos.

Základním požadavkem tedy byl moderní byt s co nejmenšími stavebními úpravami a s co nejmenšími finančními náklady. To splnilo obložení centrálního hygienického bloku a kuchyně modrými deskami. Jednolitá hmota přitom ukrývá vstup do koupelny s toaletou, stejně jako skříň. Na rohu pak stejně barvené háčky zasazené do desky jsou ideální pro odložení plážových doplňků. Vždyť moře je nedaleko.

V malém prostoru kuchyně byla maximalizována plocha ve skříňkách, ale nám se zdá, že bohužel na úkor pracovní plochy. Efektní je světlo v horní hraně skříněk, které osvětluje celý prostor nepřímým světlem.

Interiér nezapomíná na historickou hodnotu domu a bytu. Zůstaly zachovány rohové stropní lišty a typické dlaždice pro dobu stavby domu pak dotváří kompaktní prostor kuchyně.

Musíme se také ještě podívat na prostor ložnice a koupelny. Do ložnice se původně vcházelo klasickými dveřmi z chodby. Nově byla vybourána stěna do obývacího pokoje a byla nahrazena posuvnými dveřmi. Pokud si majitel přeje mít pocit většího prostoru, dveře otevře, když přijde návštěva a nechce se chlubit soukromou částí bytu, dveře opět zavře.

V koupelně byla vyměněna veškerá sanita a obložení. Místo vany se vlevo od dveří nyní nachází sprchový kout. Vpravo pak umyvadlo s poněkud zvláštním designem. Rovná plocha je rámována kruhovým odtokem. S tímto designérským prvkem můžeme nesouhlasit, můžeme si klepat na čelo, ale pokud se to majiteli líbí…