Takzvané „pancéřované" hadičky neznamenají, že jsou neprůstřelné. Jsou to hadičky, které jsou opletené kovem, aby byly pevnější a odolnější. Ale přitom jejich životnost není nekonečná.

Většina z nás má doma hadičky vyrobené z gumy nebo silikonu často opletené nerezovým lankem. I když se jim říká pancéřové, svému názvu bohužel nedostojí. Tyto levné hadičky mají totiž životnost pět až deset let, záleží, jakému prostředí jsou vystaveny. Pokud se k nim chováte nešetrně, mohou prasknout i po pár měsících.

Pokud máte tedy doma gumové hadičky, kromě délky používání hlídejte i jejich oplet. I jeden pichlavý drátek dokáže pustit do bytu až 1500 litrů vody za hodinu. Hadičky jsou náchylné na opotřebení, oplet se poškodí i při kontaktu se saponáty, které tak rádi dáváme do skříněk pod dřez nebo umyvadlo. Pozor také na již zmiňované vlhké hadry, dokážou rychle porušit i novou hadičku. Kromě poškození povrchu jsou dalším bolavým místem gumových hadiček i jejich spoje. Gumová hadice je totiž ke kovové matce přilepená a lepidlo se může časem uvolnit. Pokud si nejste jisti svou hadičkou, zkuste za ni zatáhnout. Třeba se dočkáte nepříjemného překvapení, které však můžete vyřešit okamžitě, než aby vám pak někdo volal do práce, že má vodopád ze stropu.

Jak už bylo řečeno, nejlepší ochrana je prevence. Máte-li doma hadičky z gumy nebo silikonu, věnujte jim pravidelnou pozornost, vyplatí se to. Určitě také nezapomeňte na dobré pojištění domácnosti. Při výměně vodovodních hadiček pak raději sáhněte po těch z nerezového vlnovce Flexira. Tento materiál má řadu výhod. Spoje u chirurgické oceli jsou svařené, nemůže tak dojít k havárii jako u lepené gumy. Také speciální povrchová úprava je odolná vůči chemikáliím, můžete je tedy bez obav použít i ve vlhkém prostředí. Proti gumě se na chirurgické oceli upravené speciálním zvlněním (proto nerezový vlnovec Flexira) neusazují sedimenty nebo šlemy.

Jakou hadičku?

Než ale půjdete hadičku koupit, měli byste vědět, jakou vlastně pořídit. Základem je jejich délka. To je asi nejjednodušší problém. To složitější je jejich šroubení na koncích.

Existuje hned několik variant. Tou základní jsou klasické převlečné matice se závity, které se těsní plochým těsněním. Jde o takzvané trubkové šroubení (trubkový závit) s označením G a k němu je jeho velikost udávaná v coulech. Jak poznáte, jak velký máte závit? Většinou to bývá na hadici přímo u matice napsáno či vyraženo. Takže pokud najdete informaci ¾, půjde pravděpodobně o šroubení G3/4“. Kdo to chce vědět přesně, odšroubuje hadičku a změří si závit, a to buď na kohoutu, nebo na matici. Průměry dle ČSN najdete v následující tabulce:

pro vněj. závitpro vnitřní závit
G 1/8"max. velký ø (mm)min. malý ø (mm)
G 1/4"13,15711,445
G 3/8"16,66214,95
G 1/2"20,95518,631
G 5/8"22,91120,587
G 3/4"26,44124,117
G 1"33,24930,291

Výše uvedené je ale možné předpokládat pouze, jde-li o vodovodní hadičky (k záchodu, myčce…). Stejně tak mohou být zpuchřelé i hadičky plynové. Zde se můžete setkat s kuželovým šroubením (kohout má závit do kužele), kde se těsní přímo v závitu. Takové šroubení má označení Rp.

Další varianty hadiček jsou ty pro vodovodní dřezové a umyvadlové baterie. Ty jsou na jedné straně zakončeny malými metrickými závity. Poznáte je tak, že vypadají, jako by měly na jedné straně kovové trubičky se závitem bez převlečné matice. Musíte jen zjistit průměr brčka (většinou jde přibližně o 10 mm, výjimečně 8 mm) a délku brčka. Buď je kovová trubička krátká, nebo prodloužená, aby dosáhla hluboko do baterie.

Pro pračky jsou zase vhodné hadice se zalomeným jedním koncem do pravého úhlu se sítkem uvnitř. Ale nemusí to být pravidlem. Kohouty na vodu k pračce jsou různé, můžete mít na nich nasazený AquaStop… I tady tedy zkoumejte, jaký typ je nejvhodnější. Výhodou je, že se jedná o klasické trubkové závity.