Dobrý den, mám starou chalupu, kde mám v přízemí položenou starou dřevěnou podlahu ještě s původním škvárovým podsypem. Před třemi lety vytvořili lesníci při těžbě lesa na kopci novou cestu, která bohužel od té doby svádí veškerou vodu, která naprší, ze svahu dolů do údolí. Můj dům je relativně ušetřen, jen při opravdu velkém dešti tak jednou za rok mi zatopí sklep. Tento rok budu vytvářet složitou drenáž, která by měla vodu odvést pryč.

Problém mám ovšem s podlahou. I když voda až k ní nikdy nedosáhne, je výrazně vyvýšená nad terénem na podezdívce vyplněné právě škvárou, přesto fošny stále vlhnou a bobtnají a jedna dokonce začala i plesnivět. Mohu je ještě nějak zachránit? František M. (redakčně zkráceno)

Bohužel tenhle problém jen tak nezmizí, pokud k vám bude stále stékat voda. Staré domy nevyužívaly odizolované základy. Základem byl kámen, který nevede vodu. Podezdívka domu tak vytvořila kamenem odizolovanou „vanu“, kam byl někdy přímo na hlínu položen rošt a na něj podlaha nebo byla vysypána štěrkem, pískem a izolační škvárou.

Ve chvíli, kdy k vám začala stékat ze svahu voda, začala se tlačit do míst uvnitř vany, kde dřív bývalo sucho. A protože škvára je hygroskopická (nasákavá) a hodně dlouho a složitě vysychá, patrně nasákla vodu a už nevyschla. Ostatně nemá ani jak. Musel byste ji vytěžit a vysušit, odizolovat zespodu a znova ji tam navézt.

Náš návrh je:

  • Odstraňte starou podlahu. Pokud půjdou některá prkna zachránit, nechte je. Ale obáváme se, že plíseň se mohla dostat na víc míst. Jakmile ji objevíte, fošnu už nepoužívejte. Nemá to cenu. Kvůli záchraně jednoho prkna byste mohl zanedlouho opět podlahu předělávat.
  • Vytěžte škváru

Teď je několik možností

  • Odizolování spodní části fólií, štěrkem, pískem… a zasypání provést třeba keramickým kamenivem (Liapor). Pak položte podlahu.
  • Vytvořte provětrávanou podlahu. Je to složitější. Tady je o tom speciální článek.
  • Pokud máte podezdívku vyšší, zkuste vytvořit jakýsi crowl-space, tedy odražení podlahy od země se vzduchovou mezerou. Spodek se vysype vápnem a štěrkem, pak následuje vzduchový prostor, který je provětrávaný příčnými otvory v podezdívce, a na trámech je pak položena odizolovaná podlaha.