Jeden z problémů, který se u okna může vyskytnout, je jeho samovolné zavírání. Pokud však máte okno v určité poloze otevřené, mělo by v ní i zůstat. U okna montovaného odbornou firmou by k tomuto jevu nemělo vůbec docházet.

RADA ODBORNÍKA:

RADA ODBORNÍKA:

„Seřízení okna vždy provádějte v poloze, kdy je křídlo otevřeno,“ upozorňuje pan Ing. Miroslav Culka, obchodní ředitel společnosti DAFE-PLAST.

K samovolnému zavírání oken dochází nejčastěji v důsledku těchto příčin:

  1. Z důvodu dilatačních změn stavby, kvůli kterým se okno svěsí. Hlavní příčina je, že novostavba ještě po nějaký čas pracuje a tzv. „si sedá“. Většina firem v tomto případě nabízí spolu s montáží oken jedno seřízení po půl roce od montáže zdarma. Seřízení se provádí pomocí pantů okna.
  2. Vinou špatné montáže, při které se okno usadí ve špatné rovnováze. V této situaci je bohužel nutné okno celé přemontovat.

Krok za krokem, jak správně seřídit svěšené okno

Seřídit svěšená okna dokáže šikovný kutil sám doma, ideálním řešením je však nechat seřízení na odborníkovi či certifikovaném montážníkovi. Pokud si i přesto chcete seřídit okno sami, neváhejte si vyžádat návod na seřízení okna od výrobce, kvalitní výrobce nemá problém vám tento návod poskytnout.

Ke správnému seřízení okna budete potřebovat pouze šestihranný imbusový klíč o velikosti č. 4, se kterým se manipuluje velmi jednoduše.

Svěšené okno, které dře ve spodní části

Pokud nám okno dře ve spodní části, je zapotřebí ho výškově seřídit směrem nahoru. Odejmeme krytku spodního pantu a vsuneme do něj imbusový klíč. Poté otáčením imbusu ve směru hodinových ručiček křídlo zvedáme a naopak.

Svěšené okno, které dře v horní části

Pokud vám okno drhne v horní části vinou jeho zvedání, vraťte ho zpět dolů do původní polohy. V tomto případě je nutné celé seřízení provést na vrchním pantu. Opět vsuneme imbusový klíč do pantu a otáčíme s ním proti směru hodinových ručiček a okno suneme dolů.

Svěšené okno, které nedoléhá

Může se vám také stát, že okno nebude správně doléhat a bude jím proudit vzduch zvenčí. Zde musíte zvýšit přítlak okna v horní části. Případně okno posunout doprava či doleva pomocí spodního okenního pantu. Ovšem maximální těsnosti okenního křídla dosáhneme seřízením uzavíracích bodů, které jsou umístěné po celém obvodu okenního křídla. Zvýšení přítlaku křídla docílíme pootočením uzavíracího bodu směrem k těsnicí gumě. Pokud budeme otáčet uzavíracím bodem od těsnicí gumy, přítlak okenního křídla snížíme.

Pokud máte problém se svěšeným oknem, může se stát, že se vám okno při otevření zároveň i vyklopí. Stává se to především při špatné manipulaci s oknem. Okno je nutné vrátit zpět. V první řadě musíme okenní křídlo dát do správné polohy, tzn. do otevřené. Vyklopenou část okna přimáčkneme zpět k rámu. V tuto chvíli je nutné zmáčknout pojistku proti špatnému otevření, kterou najdeme na kování pod okenní klikou. Okenní kliku uvedeme do polohy otevřeno – vodorovně – a okno přizvedneme na spodním pantu. Imbusovým klíčem budeme otáčet ve směru hodinových ručiček.

Špatná rovnováha

Pokud se vám stane, že máte vlivem montáže okno ve špatné rovnováze, je nutné celou montáž provést znova. Firma, která montáž prováděla, musí okno vymontovat z rámu a správně jej namontovat zpět. Někdy však postačí okno pouze povolit a snažit se ho jemným poklepáním dát zpět do rovnováhy.

Zdroj: DAFE-PLAST