Paní Radka nám poslala do redakce mail, v němž nás žádá o radu s úpravou domu, který si s manželem před lety pořídili, a minulý rok začali s rekonstrukcí. „Manžel však dva měsíce po začátku rekonstrukcí, kdy dům měl vybouraná okna i dveře, kotel i topení, havaroval v autě. Z původně banální nehody se nakonec vyklubaly vleklé zdravotní komplikace, které skončily tak, že dnes je upoután na invalidní vozík,“ píše paní Radka. V mailu také popisuje, jak dům musela „zakonzervovat“ s pomocí svého tchána a kamarádů a nyní žijí s manželem v domě, který je stále z části stavbou. To nejtěžší období však přečkali a nyní se s manželem Janem rozhodli, že když už je dům rozestavěný, upraví ho tak, aby byl použitelný pro vozíčkáře. „I v tom zlém jsme měli vlastně trochu štěstí,“ píše paní Radka.

Nás se ptá, jak takový dům upravit. Co bychom jim poradili. Na co nezapomenout a kde hledat pomoc. Naše rady nejsou jen pro Radku a jejího manžela, ale pro všechny, kteří chtějí upravit bydlení, aby se v něm mohli dobře pohybovat i na stará kolena nebo když už se nedokážou tak dobře hýbat.

Tuto problematiku jsme už docela podrobně na našich stránkách probírali. Například ZDE jsme nabídli výběr ze stavebních předpisů, norem a zákonů, které pro danou problematiku máme. Také tu je i návrh na zajímavou a užitečnou knížku.

Ty úplně nejzákladnější informace pak jsou asi tyto:

  • Vozíčkář dokáže překonat práh, ale tak do výšky 2 cm.
  • Nakloněné rampy jsou sice dobré pro vjezd do domu, ale každá další nakloněná rovina je nebezpečím pro samovolné rozjetí vozíku.
  • Dveře by měly mít světlou šířku minimálně 90 cm. Je třeba si uvědomit, že některé dveře svou konstrukcí nechávají křídlo příliš vystrčené do otvoru.
  • Chodby musí být minimálně 120 cm široké. Ano, vozíčkář projede i užší chodbou, ale neotočí se v ní.
  • Prostor pro otočení vozíku je kruh o průměru minimálně 150 cm.
  • Parapety oken by měly být maximálně ve výšce 70 cm nad podlahou.
  • Je třeba myslet i na snížení vypínačů a ovladačů třeba kuchyňských spotřebičů.
  • Většina nábytku by měla být uzpůsobena tak, aby mohl vozíčkář pod něj zajet nohama (například kuchyňská linka).
  • Kde to jde, instalujte pomocná madla. Především na toaletě, v koupelně, ale i v obtížných rozích, u prahů apod.

Související články

Lidí, jako je paní Radka a její manžel Jan, je v České republice mnoho. Stane se to během okamžiku. My manželskému páru posíláme mailem i spoustu velmi podrobných rad a přejeme, ať se jejich situace zlepší. Paní Radka závěrem svého mailu nechává zaznít optimistickou tečku: „I když chceme dům přestavět pro vozíčkáře, věříme, že jednoho dne jej potřebovat nebudeme. Doktoři i my jsme optimističtí a doufáme, že se manžel několika operacemi a pilným cvičením zase jednou postaví na nohy.“