Slovo kastlová je germanismus. Vzniklo převzetím a úpravou slova der Kasten, tedy skříň. Češi tedy dnes mluví o kastlových nebo o kastlíkových oknech.

Špaleta je na tom podobně. Pochází zase z italštiny (spalletta – ostění, ohrazení) a označuje celý vnitřní povrch okenního nebo dveřního otvoru.

Jaký je mezi nimi tedy rozdíl? Nijak zásadní, ale abychom si nepletli pojmy, pokud budeme chtít koupit nové okno, je třeba se v tom zorientovat. I když je pravda, že ani mnoho výrobců v tom nemá jasno.

Základní definice obou druhů oken je ta, že jsou to okna tvořená vnějším a vnitřním samostatně otevíratelným oknem, kde mezi nimi existuje určitý meziprostor. Obě okna se otevírají nezávisle na sobě. Prostor mezi vnějšími a vnitřními křídly bývá ve většině případů spojen dřevěným ostěním (prknem), které zakrývá klasické zděné ostění.

A teď se dostáváme k tomu zásadnímu – u kastlových oken se otevírají vnější křídla dovnitř, u špaletových ven.

Výhody a nevýhody:

Špaletová okna mají zásadní výhodu ve využitelnosti meziokenního prostoru, například na květiny nebo na případnou instalaci schované mříže. Ta u kastlových oken musí být před oknem, což výrazně zhoršuje vzhled.

Špaletová okna však potřebují silné jištění v otevřené poloze v případě větru. U kastlových oken takový problém příliš nehrozí, jen v případě průvanu v domě, kdy průvan by směřoval ven. Ale i tak je zajištění takových oken jednodušší.

V čísle 6/17 časopisu Dům&Zahrada se na toto téma také dostalo v rámci poradny Ing. Brabce:

Rekonstruujeme starší dům, kde jsou kastlová okna. Chtěli jsme je vyměnit za repliky moderní konstrukce – čili klasicky jedno křídlo s dvoj- či trojsklem. Známí nás však nabádají, abychom ponechali původní styl oken. My se ale bojíme, že nebudou dostatečně tepelně izolovat a v domě bude zima...

Vaši známí mají pravdu, pokud chcete zachovat původní ráz a styl staršího objektu, kastlových oken se nebojte. Na rozdíl od špaletových oken se kastlová otvírají obvykle dovnitř i u venkovních křídel. Sice nevyužijeme prostor špalety na květiny, ale zase u těchto oken nehrozí zatékání za vnější rám otevřeného okna, při dešti jsou ukryty uvnitř. Sám mám na chalupě okna špaletová s otevíráním ven. Výhodu otvírání vnějších křídel dovnitř spatřuji především v tom, že při větru není nutné okna tak důkladně zajišťovat. Tepelně izolační a zvukově izolační vlastnosti oken špaletových i kastlových jsou shodné, pokud vezmeme v potaz současné výrobní možnosti. Výrobci oken nabízejí standardní varianty s izolačním dvojsklem na vnější straně, ale i na straně vnitřní. Ze své zkušenosti doporučuji osadit dvojskla do vnějších rámů, obráceně může hrozit rosení jednoduchého skla ve vnějších křídlech. Materiálově ani svými izolačními vlastnostmi nezaostávají za Vámi zmiňovanými moderními konstrukcemi oken klasických. Výrobci mají kastlová okna s parametrem dvojskla Ug = 1,1 W/m2K a celého okna Uw = 0,9 W/m2K, které jsou dokonce registrované do dotačních programů. Okna jsou vyráběna z lepených profilů, kvalitní kování (ale i repliky původního), mikroventilace, kvalitní laky a veškeré doplňky jsou nabízeny jako u klasických oken. A nutno dodat, že zdobné profily a ozdoby již také vyrobí většina dodavatelů. Takže závěrem mohu říct: Nebojte se kastlových oken, budete spokojeni a zachováte svému domu původní vzhled.

Ing. Roman Brabec