1. krok: Kontrola dřeva, konstrukce a podkladu

Vaše rozhodnutí bude záviset hlavně na stavu dřeva a jeho podkladu. Musíme tedy nahlédnout pod prkna a podívat se, jestli tu nemáme plíseň, hnilobu, dřevomorku, nebo červotoče. Pokud je podlaha i její konstrukce v tomto ohledu v dobrém stavu, je to znamení, že záchrana je možná.

2. krok: Narovnání a zpevnění prken

Vrzání může být způsobeno tím, že se prkna v průběhu let zkroutila a oddělila od nosných trámků. Pohnout se mohly i samy trámky, je tedy třeba celou konstrukci upevnit, například tak, že fošny přišroubujete k trámkům novými vruty. Protože vaším dalším krokem bude broušení, budete muset zatlouci všechny hřebíky vykukující z povrchu podlahy alespoň 2 mm do hloubky dřeva. To také nakonec přispěje i ke zpevnění prken.

3. krok: Broušení

Podlaha se brousí v podstatě třikrát, od nejhrubší zrnitosti až po tu nejjemnější. Před posledním broušením podlahu zkontrolujeme a vady opravíme spárovacím tmelem smíchaným s prachem z broušeného povrchu. Jemné broušení se provádí až po úplném zaschnutí tmelicí hmoty.

4. krok: Nátěr

Když máte podlahu krásně zbroušenou, zbývá jen položit si otázku, čím ji natřít. Pokud podlahu zachraňujete z lásky ke dřevu a s cílem zachovat ducha místa, zřejmě sáhnete po oleji nebo vosku. Lak totiž celou plochu jednolitě uzavře a od dřeva vás vlastně oddělí. Jeho aplikace je navíc zdlouhavější - lakuje se ve dvou nebo třech vrstvách, přičemž každá vrstva se musí přebrousit brusným papírem. Po čerstvě nalakované podlaze byste pak neměli alespoň týden šlapat, aby lak dokonale ztvrdnul. Poškozená místa nemůžete na rozdíl od oleje a vosku opravit lokálně, i sebemenší oprava je na povrchu vidět. Předností laku ovšem je, že dodá podlaze honosný lesk a snadno se udržuje. Jestliže se pro něj rozhodnete, budete vybírat mezi lakem na vodní bázi, který potlačuje barvu a kresbu dřeva, a lakem na rozpouštědlovém základě, jenž barvu a kresbu naopak zdůrazní.

Vosk i olej nanášíme zpravidla ve dvou vrstvách, přebrusovat je nemusíme, protože se do dřeva vsakují. Po podlaze můžete začít chodit většinou už po 24 hodinách, záleží na typu výrobku. Naolejované dřevo působí přírodněji než lak, ale po několika letech je třeba napouštění zopakovat, v závislosti na namáhání podlahy. Pozor také, pokud byste chtěli na olejované dřevo nanést později lak, musíte koupit speciální, jinak k němu nepřilne. Naopak lakovaný povrch lze bez problémů ošetřit olejem.