Plánování času

Před samotnou prací je dobré počítat s časovým předstihem, který využijete na plánování a objednání materiálu. Ujasněte si, jaké činnosti budete dělat, jak na sebe navazují a kdo bude práci dělat. Pokud předěláváte rozvody nebo elektriku, musíte také počítat s tím, že bude vaše domácnost částečně mimo provoz. Zvažte proto možnost přestěhovat se dočasně k příbuzným. Doporučujeme také nakoupit ochranné pracovní prostředky a pracovní oblečení.

Finance a práce

Je třeba nepodceňovat výšku skutečných výdajů na rekonstrukci. Nastavte si rozpočet tak, abyste nemuseli v průběhu slevovat ze svých představ. Zjistěte si cenu materiálu, práce, ale počítejte také s bohatou rezervou a udělejte si pořádný průzkum trhu. Také nevolte automaticky nejlevnější materiály, které mohou mít mnohem menší životnost. Zjistěte také, jestli máte dostatek financí, případně začněte s dostatečným předstihem řešit stavební úvěr.

Nereálná očekávání

Je třeba se zamyslet nad možnostmi bytu. Menší prostor je třeba upravovat tak, aby pěkně vypadal, a přitom byl vyřešen prakticky. Pokud například vybíráte novou kuchyň, nenechte se unést katalogovými fotkami velkých moderních kuchyní. Malá paneláková kuchyně například musí být malá, praktická, a přitom pěkná. Stačí si najít odborného pracovníka s citem pro design, který dá dohromady designové prvky s praktickými vychytávkami a usměrní vaše očekávání.

Výběr řemeslníků

Promyslete si, jestli pro práce zvolíte větší firmu, nebo živnostníka. Větší firma mívá lépe pokryté a rozdělené jednotlivé činnosti, lepší řešení reklamací nebo záručních oprav a pevně stanovené smluvní podmínky. Oproti tomu živnostník může být flexibilnější, někdy i levnější, ale také hrozí postupné zvyšování nákladů nebo horší komunikace. Vždy je třeba mít smlouvu s dohodnutou cenou, technickou dokumentací, stanovenými termíny a podmínkami odvozu odpadu.

Stavební povolení a odborníci

Stavební povolení je třeba, když zasahujete do nosných konstrukcí nebo upravujete rozvody (voda, elektřina, plyn, topení). Zároveň nezapomeňte průběžné konzultovat své plány s odborníky: se staviteli, architektem, statikem. Stejné pravidlo platí i při výběru speciálních doplňků vaší domácnosti, u kterých nezáleží jen na vzhledu, ale také na vlastnostech a funkčnosti.