Stavění nových příček je ze statického hlediska určitě schůdnější než bourání stávajících zdí. I tady je ale třeba myslet na to, že nově zbudované příčky nesmějí přetížit celkovou konstrukci stavby. Navrhují se proto z lehkých materiálů, přičemž nejrychlejší a nejlevnější řešení představuje sádrokarton. Ten obyčejný bílý vám ale nemusí prokázat službu v jakékoli místnosti - při výběru sádrokartonových desek proto myslete na to, kde příčku stavíte a jaké vlastnosti by měla mít. Pomůckou jsou barevná provedení sádrokartonových desek:

  • Bílé desky: Nesnesou vysokou teplotu ani zátěž. Hodí se do předsíní a místností se stálou vlhkostí vzduchu.
  • Modré desky: Jedná se o akustické desky izolující zvuk.
  • Zelené desky: Jsou impregnované, odolné proti vlhkosti. Využívají se k předělům v koupelnách a na toaletách, případně ve sklepech.
  • Růžové desky: Posilují protipožární ochranu domu. Snesou vysoké teploty, takže se hodí do kuchyně nebo do místností s krbovými kamny.

Sádrokartonové desky ovšem neunesou těžší předměty jako třeba police knihovny nebo skříňky kuchyňské linky. K tomuto účelu je potřeba je zpevnit například OSB deskami nebo stěnu uchytit ocelovými profily namísto hliníkových.

Velkou zátěž naopak snesou desky sádrovláknité, jejichž základem je sádra, papírové či dřevité vlákno a minerální přísady. Vyznačují se nízkou hmotností, ale zároveň i pevností a stabilitou. Na trhu se nejčastěji setkáte se značkami Rigidur nebo Fermacell.

Oblíbeným materiálem pro předělení místnosti jsou také pórobetonové tvárnice (Ytong, Hebel). Za účelem stavby příčky vybíráme tvárnice o tloušťce mezi 10 a 15 cm. Jsou vyrobené z přírodních surovin, snadno se s nimi pracuje a unesou vysokou zátěž.

K budování cihlových příček se obvykle používají příčkovky s dutinami. Práce s nimi je však složitější a další jejich nevýhodou je velká hmotnost. Těžké konstrukce by se měly stavět jen v místech nad stávající těžkou příčkou a jejich zbudování by měla předcházet konzultace se statikem.

Velice elegantním, ale taktéž hmotnostně zatěžujícím řešením jsou luxfery - skleněné tvárnice, ze kterých můžete postavit nejen rovnou stěnu, ale i působivý oblouk. Luxfery sice propouštějí světlo, ale není skrz ně vidět, takže mohou vytvořit třeba originální sprchový kout. Lze je kombinovat s plným zdivem, a získat tak neobvyklý interiérový prvek.