Přestože vám do domu nezatéká a střecha vypadá jakžtakž zachovale, ještě to neznamená, že je všechno v naprostém pořádku. Praskliny na taškách, odlupování povrchové úpravy i nepravidelné blednutí barvy, to všechno by mělo připoutat vaši pozornost. Nejvíce choulostivými místy jsou pak spojovací prvky, lemování komínu, těsnění střešních oken a kotvení hromosvodů. Tmel v místech spojů střešní krytiny s oplechováním by neměl být popraskaný ani jinak poškozený.

Samostatnou kapitolou jsou okapy. Ty bývají na sklonku podzimu zanesené napadaným listím a musíme je vyčistit. Nejlepší je vybrat všechen nepořádek vlastníma rukama v ochranných rukavicích - zahradní lopatka by mohla povrch okapu poškrábat. Používají se ale také speciální teleskopické tyče se šetrným kartáčem a stěrkou, které mohou posloužit i při odklízení čerstvě navátého sněhu. U okapů dále zkontrolujeme pevnost a těsnění spojů, aby voda nikde neprotékala a nenadělala neplechu na fasádě.

Okapové mřížky zachytávající listí jsou dobrým pomocníkem na podzim, v zimním období se však mohou obalit ledovou krustou a způsobit, že voda bude přetékat přes okap. Lapače listí tedy raději schováme do příštího roku - přes zimu už stejně nebudeme řešit ani tak listí, jako sníh a led. Ke slovu se tak pro změnu dostanou například rozmrazovací kabely, které zabraňují zamrzání vody v okapech a vytváření rampouchů.

Revize střechy před zimou ovšem neslouží jen k tomu, abychom zabránili zatékání vody do podkroví. Prosakující voda a vznikající plísně jsou čistě váš problém, horší by bylo, kdyby z vaší střechy na někoho spadla lavina sněhu. Veškerou odpovědnost za újmu na zdraví či materiální škodu v takových případech nese majitel domu a pojišťovna vám nepomůže, pokud střecha nebyla dostatečně zabezpečena.

Zabezpečení střechy před kumulováním masy sněhu může být provedeno různými způsoby - instalují se trubkové zachytávače, deskové zábrany nebo speciální háky, které sníh zachycují výše od okraje střechy. Rozrážeče sněhu a speciálně tvarované tašky zase slouží k roztříštění masy sněhu na menší díly, jež při pádu na zem nenapáchají tolik škody. O tom, zda byste měli investovat do protisněhové ochrany střechy, vám pomůže rozhodnout místní nadmořská výška: v oblastech mezi 600 až 900 m n. m. je už potřeba střechu před sněhem chránit s tím, že vám zřejmě postačí jen rozrážeče. V nadmořské výšce od 900 m n. m. budete potřebovat účinnější zátarasy.

Do instalace protisněhových zábran se ale nepouštějte svépomocí. Minimálně se alespoň poraďte s projektantem, který vám dá přesné instrukce. Nejlepší ale je, když sněhovou ochranu zajišťuje renomovaná firma - v případě jakékoli nehody se tak pojišťovna nebude moci vykroutit z náhrady škody.