Tuto otázku řeší každý, kdo staví sendvičovou konstrukci, ale aktuální je pro každého, kdo se rozhodl zrekonstruovat koupelnu pomocí sádrokartonových příček. Sádrokarton vypadá oproti cihle poměrně křehce. Budu si moci obložit koupelnu klasickými keramickými kachlemi, nebo budu odkázán na alternativní, lehké obkladové materiály?

S keramickými obklady se loučit nemusíte, na sádrokartonové desky se aplikují běžně. Vaše koupelna může nakonec vypadat k nerozeznání od té zděné. Jde jen o to, aby byl podklad kvalitně vybudovaný a ošetřený. Předně, pro vlhké prostředí koupelny se používají zelené, proti vlhkosti odolné sádrokartonové desky o tloušťce 12,5 mm, a to ve dvou vrstvách. Stěna je tak silnější a nepruží, nebudete se muset bát, že se v budoucnu pod tíhou zubu času začne prohýbat. Desky se po montáži ošetří penetrací, aby se snížila jejich nasákavost, a naopak zvýšila jejich přilnavost, a pak už můžeme přistoupit k samotnému lepení obkladů.

Povrch stěn musí být před pokládkou zbaven všech nečistot a mastnoty. Pro montáž keramických kachlí na sádrokarton je zapotřebí použít modifikované lepicí tmely, jako například cementové lepidlo AD 510 PLUS nebo flexibilní lepidlo AD 520, které doporučuje firma Rako. V podstatě ale každý prodejce keramických obkladů by vám měl dodat vhodný výrobek, při nákupu jen musíte výslovně uvést, že budete obkládat sádrokarton. Vyrábějí se i speciální lepidla určená pro mozaiky. Spotřeba lepidel se pohybuje od 2 do 4 kg/m².

Spárovací hmota by měla být rovněž flexibilní, přičemž hledíme i na její odolnost proti tvorbě plísní. Její spotřeba bude zhruba 0,3-0,8 kg/m² dle formátu obkladových prvků.