Jak už to tak bývá, nedostatečná péče o náš domov se nevyplácí. Stejně tak je tomu i u garážových vrat. Ta si zaslouží stejnou pozornost jako vaše nádobí, které po každém jídle umyjete, utřete a pečlivě uklidíte na své místo. Přesně tak byste měli postupovat i v případě svých sekčních, dvoukřídlých, posuvných nebo rolovacích vrat.

Jak jsme na tom?

Prvním krokem, který musíte podniknout při každé revizi, je zjistit počáteční stav vašich garážových vrat. Pečlivě je očistěte od všech nečistot, omeťte pavučiny a otřete prach. Zkontrolujte také kolejnice a kolečka. Jejich hladkému pohybu by nemělo nic bránit, stejně tak jako by neměly vykazovat viditelné stopy poškození nebo opotřebení.

Na umytí použijte čistou vodu a vyhněte se jakýmkoliv abrazivním prostředkům, které by mohly povrch vrat poškrábat. A nezapomeňte na pravidelnost. Pokud vrata umyjete jednou za 5 let, předčasnému opotřebení se stejně nevyhnete. Ideální frekvence údržby vrat je jednou za 3-4 měsíce.

Kdo maže, ten jede

Podobně jako auto potřebují i garážová vrata olej, aby mohla správně fungovat. Jednou za pár měsíců tedy kápněte trochu motorového oleje nebo standardního multifunkčního oleje WD-40 na kolejnice a kolečka. Díky tomu se vám bude s vraty lépe zacházet.

Samozřejmě ale platí, že pokud si nejste některými kroky stoprocentně jistí, obraťte se raději na odborníky. Ti mohou předejít neopatrné manipulaci a díky tomu prodloužit životnost vrat.

Praktické záležitosti

Jakmile jsou vrata čistá a promazaná, přichází na řadu zkontrolovat veškeré formality, jako je funkčnost ovládacího zařízení, bezpečnostních prvků nebo kvalita gumového těsnění. Všechny tyto části by měly být naprosto v pořádku, v opačném případě vám nebo rodině hrozí úraz či dokonce možné vloupání zloděje, který ucítí příležitost.

V některých případech jsou poškození vrat nebo jejich opotřebení tak velká, že už nezbývá nic jiného než si pořídit nová. Ty mají oproti kusům starým desítky let výhodu v tom, že pracují s pokročilejšími technologiemi.

Garážová vrata si tak můžete napojit na chytrou domácnost, pořídit si speciální bezpečnostní prvky proti vloupání nebo mít také bezpečnostní pojistku bránící úrazu. Ať už se rozhodnete koupit nová vrata, nebo si jen nebudete jistí, jak postupovat pří údržbě těch stávajících, vždy se obracejte na renomované odborníky a nebojte se investovat do kvality.