Před rekonstrukcí je potřeba promyslet celou řadu věcí. Nejprve si musíme ověřit, zda bude v našem konkrétním případě přestavba vůbec proveditelná. „Nemovitosti, ve kterých se prostor přímo pod střechou dá bez problémů předělat na obytnou plochu, mají sedlové a mansardové střechy. Pokud má dům jiný typ střechy, jako například valbovou, pultovou nebo stanovou, není jistota, že bude splňovat stavební a dispoziční požadavky na obydlení. V takovém případě je nutné nejdříve odborné posouzení statika a architekta,“ vysvětluje Richard Klička, odborník na stavbu z projektových marketů HORNBACH.

Odborné posouzení stavby na začátku může odhalit na první pohled skryté závady, které by mohly průběh rekonstrukce překazit, prodloužit a následně i prodražit. Zvážit se musí síla konstrukce domu a také stav krovu i střešní krytiny. Ideální konstrukcí pro obytné podkroví je krokevní soustava bez vazných trámů nebo hambalková s příčnými vzpěrami. Poškozená nosná konstrukce se musí vyměnit a nová přizpůsobit podle pokynů statika a architekta. Vždy je důležité zvážit nosnost, protože by konstrukce tíhu nové krytiny a zateplení nemusela unést. Dřevěné části se ošetří proti houbám a dřevokaznému hmyzu.

Důležitým požadavkem při přestavbě podkroví je také dostatek světla. Při výběru oken je podstatné myslet na celkovou rekonstrukci a dispoziční řešení prostoru, tedy počet místností a jejich velikost. „Podkroví se dá prosvětlit okny v průčelí, vikýřem nebo velkými střešními okny. Oblíbeným řešením se stávají světlovody, které dokážou světlo usměrňovat přesně tam, kde je potřeba,“ popisuje Richard Klička z HORNBACHU. „Při montáži střešních oken je nutné věnovat zvýšenou pozornost napojení střešního pláště na konstrukci okna. Prosakující vlhkost by mohla po čase okno deformovat.“

I když je po technické stránce všechno v pořádku, plány vám může překazit stavební nebo památkový úřad. V některých lokalitách třeba nemusejí povolit nová střešní okna a vikýře, které mění původní vzhled domu. Je třeba si proto předem zjistit, zda se vašeho domu podobná omezení netýkají.

Stavební projekt musí řešit také napojení rozvodů elektřiny a případně vody. Pokud chcete mít v podkroví například druhou koupelnu, dobře zvažte její umístění. Podaří-li se vám ji situovat nad stávající koupelnu v přízemí, ušetříte si hodně práce s trubkami a odpadem. Neméně důležitý je pak bezpečný přístup do podkroví a případně vybudování schodiště, jež si může vyžádat větší stavební úpravy.