Suchý proces se doporučuje už při stavbě podlahy. Nerovnosti se vyrovnají suchým podsypem, na který se umístí vrstva tepelné a zvukové izolace. Po položení izolační vrstvy se pokračuje tzv. roznášecí vrstvou. „Je to plocha, která slouží k rovnoměrnému roznesení zatížení na izolační vrstvu podlahy a zabrání tak jejímu poškození,“ vysvětluje Richard Klička ze společnosti HORNBACH a dodává: „Tuto vrstvu vytvoříte použitím sádrokartonových, dřevotřískových či betonových desek.“ Podlahu je nutné oddělit od stěn a příček dilatační mezerou. Na takto připravenou podlahu lze položit dlažbu, koberec, parkety nebo PVC krytinu.

Pro pohledovou vrstvu krovu a stěn se často používají SDK desky, které jsou levné, a lehce se s nimi pracuje. Zdaleka to ale nemusí být jen sádrokarton, jímž konstrukci obložíte. Někomu připadají rovné bílé plochy nudné až sterilní, a tak raději sáhne po dřevěných palubkách, které podkroví dodají rustikální vzhled. Pokud vám není po chuti, že je dřevo drahé, a navíc ho musíte ošetřit ochranným nátěrem, aby časem neplesnivělo, můžete zvážit ještě palubky plastové nebo dřevoplastové, které bývají levnější a v čistotě je udržíte s pomocí navlhčeného hadříku. Materiálů pro obklady podkroví je zkrátka celá řada, i když v této souvislosti máme ve zvyku neustále skloňovat jenom sádrokarton.

Při stavbě příček se pak musíme zamyslet, jakou funkci budou vlastně plnit. Mají být jen jednoduchým předělem dvou sdílených prostor, nebo budou oddělovat ložnice, kde nikdo nechce být rušen? Budeme na ně chtít zavěsit těžší skříňky? Od toho se pak odvíjí požadavky na akustické vlastnosti a pevnost materiálu. Pevnější než klasický sádrokarton je například Fermacell, který si jinak zachovává všechny výhody SDK. Příčky v podkroví se dají zbudovat i z vylehčených pórobetonových tvárnic, jejichž slabinou jsou ale horší zvukově-izolační vlastnosti. Hlavní slovo ve výběru materiálu má v každém případě statika domu a nosnost stropu prostorů pod podkrovím. Z tohoto důvodu je třeba vždy sáhnout po lehkých stavebních prvcích, které konstrukci tolik nezatíží.

Související články