Především v podkroví musíte počítat s každým kilogramem, protože staré chalupy nejsou často stavěné na to, že se budou zatěžovat dalšími vestavbami, třeba v podkroví. Není také vhodné starý dům zatěžovat mokrými procesy. Především z toho důvodu, že takové domy mají problémy s vlhkostí samy o sobě, a každá kapka vody navíc není zrovna vítaná. Proto zpravidla používáme k zabydlení podkroví suché stavební procesy, což jsou sádrokartonové konstrukce. No a podobně můžeme vyzrát i na podlahu.

Jednoduchá pomoc

Dnes je prakticky samozřejmostí použití podlahových sádrokartonových a izolačních desek, které vytvářejí pevný základ po samotnou pohledovou podlahu. Ovšem podklad musí být pevný, rovný a musí izolovat. V podkroví mezi trámy vytvářet stěrku vlastně nejde, a tak přichází ke slovu Liapor.

Je to materiál, kterým podlahu perfektně vyrovnáte bez kapky vody. Jde o keramické kuličky vyráběné vypalováním a expandováním přírodního jílu minimálně 80 milionů let starého. Vyrábí se v různých frakcích (průměrech). Pro suchý podsyp podlah se hodí frakce maximálně do 4 mm, což je důležité proto, aby kuličky zapadly i do malých skulin. Konstrukční výška podsypu by měla být minimálně 2 cm. Naopak maximální výškou nejste vůbec limitováni.

Zásadní výhoda – rychlost

Jako u každé stavby, i tady platí, že čas jsou peníze. Vytvořit podlahu z Liaporu zabere jen minimum času. Původní podlaha se nejprve zbaví nečistot a na ni se položí separační fólie, nejlépe z netkané geotextilie. Následně se provede zásyp Liaporem do potřebné výšky. Provede se jeho zhutnění a vyrovnání dřevěnou latí a na něj už lze pokládat sádrokartonové desky.

Po přetmelení je možné už pokládat finální podlahu.

Liapor má tedy výhodu v rychlosti pokládky, úplné absenci mokrých postupů, ale to není všechno. Materiál má výborné izolační vlastnosti, a to jak tepelné, tak i akustické.

Pokud chcete vědět o materiálu Liapor víc, podívejte se na internetové stránky výrobce, kde najdete i názorná videa k pokládce.

www.liapor.cz