Stručně řečeno, světlovod je systém založený na odrazu slunečního světla. Už staří Egypťané a Římané používali leštěné povrchy odrážející světlo k prosvětlení vnitřních prostor staveb, i když jejich účinnost měla hodně daleko k efektu, který vytvořil Hollywood ve slavné scéně z Mumie.

Ani moderní světlovody plně nenahradí okna v obýváku, ale mohou pomoci k lepší viditelnosti právě v prostorách, které mít okna ze zákona nemusejí. Světlo se dá jimi přivést do malých místností typu komory a šatny, ale také do temných prostor půdy či sklepa. Jako doplňkový zdroj světla se využívají i v kancelářích, školách a školkách, kde se na prosvětlenost místností klade mimořádný důraz.

Jak světlovody fungují

Základem světlovodu je kopule, která sbírá denní světlo na střeše, fasádě, terase nebo třeba na chodníku a následně jej vede do interiéru tubusem, jehož stěny jsou pokryty vysoce reflexní vrstvou. Tubus ústí na stropě nebo stěně místnosti, kterou chceme prosvětlit, a je opatřen skleněným rozptylovačem světla, takzvaným difuzérem, který světlo rovnoměrně rozptyluje do prostoru tak, aby jeho intenzita nikoho neoslňovala.

Kopule může být vyrobena z plastu nebo skla, přičemž některé plastové materiály mohou časem žloutnout nebo zešednout. Na druhé straně se u nás vyrábějí i luxusní kopule z českého křišťálu, které mají vysokou schopnost sbírat denní světlo a jsou mimořádně odolné vůči UV záření, takže zubu času jen tak nepodlehnou.