Nepodceňte přípravu

V první řadě nesmíme podcenit přípravu. Ta závisí na původním povrchu balkonu a jeho stavu. Pokud se nová dlažba pokládá na beton, je potřeba zajistit vady – drolení, praskliny, díry, vysoká savost. „Na začátku můžete provést test savosti – nalijte na beton vodu, a pokud do 2-3 minut zmizí, je povrch vadný. Nedokonalý povrch opravte tenkovrstvým betonem,“ vysvětluje Adéla Kadlečíková, specialistka z oddělení obklady a dlažby v projektových marketech Hornbach.

„Pokud je na balkoně původní dlažba, zkontrolujte poklepem, zda 'neduní'. Znamenalo by to, že nedrží a podklad pro novou dlažbu není spolehlivý. V takovém případě je potřeba starou dlažbu odstranit včetně původního lepidla,“ dodává odbornice z Hornbachu. Pokud je stará dlažba v pořádku, může se na ni pokládat nová. Překontrolujte, zda vše výškově sedí – jestli například jdou otevřít dveře balkonu. Při kladení dlažby na dlažbu se vyčistí spáry a mastnota z dlažby. Nanese se adhezní můstek – penetrace s křemičitým pískem, která zajistí snadné přilnutí materiálů. Dlaždice se lepí výhradně disperzním lepidlem s 4mm hřebenem.

Co budete potřebovat:

Materiál

  • Beton
  • Dlažba
  • Spárovka
  • Penetrace
  • Lepidlo na dlažbu

Nářadí

  • Stěrka
  • Míchadlo
  • Hřeben a křížky
  • Váleček
  • Gumové kladívko

Před samotnou pokládkou vyberte dlažbu a připravte si kladečský plán. „Venkovní dlažba by měla být mrazuvzdorná, ta totiž nenasákne vodu a nerozpraská mrazem. Ideální je protiskluz R10 nebo R11,“ radí Adéla Kadlečíková. Také lepidlo by mělo být flexibilní a mrazuvzdorné.

Hřeben je nářadí pro nanášení lepidla. Vybírejte jej podle velikosti dlažby, určuje totiž množství naneseného lepidla. „Pro rozměry 30 x 30 cm je vhodný 6mm hřeben, pro 60 x 60 cm hřeben 10mm. Křížky určují šířku spáry a zajistí rovnoměrnou pokládku, volte šířku 3 mm. Na velkoformátové dlažby můžete použít novinku 3D klipy,“ doporučuje Kadlečíková.

Jak si připravit kladečský plán

Povrch se rozměří a pokládka se rozvrhne tak, aby mezi dlaždicemi vznikly 3mm mezery. Zakládat se začíná od exteriéru, kde je dlažba vystavena povětrnostním vlivům, řezné strany dlažby totiž nasakují. U zdi pod střechou se může skončit půlkou dlažby.

Na samotnou pokládku není potřeba další pomocník, balkon zvládne vydláždit jeden šikovný kutil. Ideálně by mělo být mezi 15-20 stupni Celsia, a pokud má přijít déšť, mějte připravený igelit.

Pokládka dlažby na balkoně krok za krokem

1) Spádování

Sklon balkonu zajistí, že voda bude rovnoměrně stékat a nebude dělat louže. Na podlahu položte vodováhu, a pokud vidíte, že spád je alespoň 1 cm, je to v pořádku. Pokud je vodováha v rovině, je nutné balkon vyspádovat tenkovrstvým betonem. Na původní podklad natřete penetraci, tenkovrstvý beton a vše nechte 4-5 dní vyzrát. Pro odtékání vody z balkonu na okraji vybudujte přesah nebo využijte balkonovou lištu. Pokud budete dávat na balkon nový beton, položte podlahovou lištu pod něj. Jinak je nutné lištu umístit pod hydroizolaci.

2) Hydroizolace

Na penetrovaný a dobře připravený podklad naneste válečkem 1-2mm vrstvu izolace. Ta zabrání prostupu vody mezi dlažbou a betonem. „Suchou hydroizolační směs míchejte s vodou míchadlem na nejpomalejší otáčky. Při rychlých otáčkách by se vám do směsi dostal vzduch a namíchali byste si rychleschnoucí směs, kterou byste nestihli natáhnout,“ doporučuje Adéla Kadlečíková z Hornbachu. Pás stěny do výšky soklu natřete hydroizolační stěrkou. Na tu přiložte hydroizolační pásku. Zabrání průniku vlhkosti a zatékání. Pásky pak obložíte sokly. Hydroizolaci nechte 1 den zaschnout, opět povrch napenetrujte a můžete začít dláždit.

3) Dláždění

Namíchejte si přiměřené množství lepidla, které stihnete nanést hřebenem, položit na něj dlažbu, vše vyladit a dořezat. Zbytek lepidla v kbelíku by vám během práce ztvrdl. Pokládejte dlažbu spolu s křížky a zaťukejte jemně gumovým kladívkem. Nechte 1-3 dny zaschnout, po této době by dlažba měla být pochozí na spárování. Pokud máte plochu balkonu velkou, je potřeba vždy po 8 metrech dlažby použít tzv. dilatační šňůru, která vyrovnává tlaky takto velké plochy.

  • Tip Adély Kadlečíkové na řezání dlažby: Dnešní dlažba je vyrobená z extra tvrzených materiálů. Pracujte proto výhradně s profi řezačkami. Ty není nutné kupovat, ale stačí si ji půjčit. Ušetříte čas, energii i peníze za znehodnocený materiál nevhodnou řezačkou.

4) Spárování

Spárovací hmotu kupte výhradně mrazuvzdornou a flexibilní. Někteří výrobci nabízejí také spárovací hmoty s protiplísňovými a vodu odpuzujícími účinky. Odstín volte dle vkusu, ideálně podle barvy dlažby. Namíchejte spárovačku podle návodu na obalu. „Na roztírání spárovačky si pořiďte neoprenovou stěrku – zamáčknete s ní snadno hmotu do spáry a zbytek spárovačky z dlažby krásně setřete. Sokly vždy spárujte silikonem. Dvě řezné plochy pracují jinak a klasická spárovačka by praskla,“ vysvětluje Kadlečíková. Dlažbu po spárovačce musíte vyčistit ihned a během čistění vodu několikrát vyměnit. Dlažba musí být po zaschnutí skutečně čistá, jinak si přiděláte práci s dalším čištěním.

Další možnosti pokládky dlažby

Zajímavého výsledku lze dosáhnout položením kamenného koberce nebo velkoformátové dlažby. „Kamenný koberec je snadný na montáž, protože se nemusí nic řezat. Povrch se připraví stejně jako před dlážděním – nanese se beton, penetrace, hydroizolace. Pojivo se smíchá s kamínky a stěrkou se nanese do roviny,“ vysvětluje Adéla Kadlečíková. Na velkoformátovou dlažbu nebo do extrémních klimatických podmínek je ideální pokládka na terče. Ty se pokládají na upravený podklad a dlažba se usazuje na ně.