Častým omylem bývá představa, že trojskla dokážou izolovat hluk lépe než dvojskla. Zvukový útlum oken stanovuje hodnota vzduchové neprůzvučnosti, která se určuje měřením v laboratoři. „Uveďme si pro srovnání, že u dvojskla je to 33 dB, zatímco u trojskla 34 dB. To není téměř žádný rozdíl. Navíc pokud je hluk spojen i s otřesy v bezprostřední blízkosti domu, například při průjezdu těžké dopravy, může docházet k tomu, že se prostřední skleněná tabule bude otřásat, a problém se tak může ještě zhoršit,“ vysvětluje Ing. Pavel Kašpar, manažer oddělení montáží české značky VEKRA.

Pravé zvukové izolace zasklení v kategorii zvukově izolačních oken lze dosáhnout jen pomocí akustických skel, která mají rozdílnou tloušťku skleněných tabulí a rozšířený meziskelní rámeček. Pro ještě lepší odhlučnění lze použít speciální zasklení s tzv. vrstveným sklem, u kterého jsou skleněné tabule již z výroby spojeny akustickými fóliemi. Dodatečné vylepšování zvukové izolace lepením různých fólií na již hotová a osazená okna nemusí přinést ani trvalý, ani dostatečný efekt.

Výběr vhodného zvukově izolačního zasklení závisí na konkrétní situaci v místě, kde dům stojí. Je běžné, že protihlukové zasklení se v domě či bytě osazuje pouze do ulice. Pro okna směřující například do zahrady už by bylo zbytečné.

Pro vyšší zvukový útlum je vždy lepší vybírat okno s větší stavební hloubkou a je jedno, zda vybereme okno dřevěné, plastové, nebo hliníkové. Zároveň je třeba počítat i s tím, že okna chrání především před hlukem z dopravy, hůře tlumí v oblasti hlubokých nebo příliš vysokých tónů. Zjednodušeně lze říci, že houkání sirény taková okna izolují méně než hluk z projíždějících aut.

Aby okno dokázalo správně tlumit hluk, je také třeba zaměřit se na způsob jeho instalace. „Při montáži zvukově izolačních oken je důležité použít vhodné materiály. Spáru mezi oknem a ostěním stavebního otvoru je potřeba dobře utěsnit pomocí speciální akustické montážní pěny a ochránit pomocí izolačních pásek nebo fólií,“ upozorňuje Ing. Pavel Kašpar z VEKRY. V případě novostaveb je také potřeba pamatovat na vhodný systém zdiva a fasády, aby měla dostatečné zvukově izolační vlastnosti celá obálka domu. U rekonstrukcí je pak dobré posílení obálky domu řešit dodatečně.

Třída zvukové izolace oken (TZI) Vzduchová neprůzvučnost oken Rw
1 25 až 29 dB
2 30 až 34 dB
3 35 až 39 dB
4 40 až 44 dB
5 45 až 49 dB
6 více než 50 dB

Pro bližší představu:

  • běžné hlukové prostředí má hladinu hluku 30 - 40 dB
  • osobní auto v městském provozu 70 - 80 dB
  • nákladní auto v městském provozu 80 - 90 dB.

„Okna se základními dvojskly nebo trojskly, která mají stejnou tloušťkou venkovní a vnitřní skleněné tabule (4 mm), plní třídu TZI2. Stačí ale osadit okna základním protihlukovým dvojsklem nebo trojsklem, tedy se silnější jednou venkovní tabulí (6 mm), a již splňují požadavky vyšší třídy TZI3. K dosažení třídy TZI4 je pak třeba již speciálních vrstvených skel z venkovní strany. Případně i z vnitřní strany, podle toho, jaké jsou požadavky,“ upřesňuje Pavel Kašpar z VEKRY. S výběrem správné třídy zvukově izolačních oken by vám měl vždy pomoci projektant, který navrhne komplexní řešení pro optimální utlumení hluku zvenčí, a samozřejmě i dodavatel vlastních oken.

Článek byl připraven ve spolupráci se značkou VEKRA www.vekra.cz.