Je přirozené, že chráníme to, co máme, chráníme sebe i své blízké. Stejně tak se chová většina živých tvorů, jen my k tomu máme poněkud lepší podmínky – naše mozky a šikovné ruce. Jenže čím lepší ochranu jsme schopni vytvořit, tím sofistikovanější metody mají i zloději a násilníci. Je to stále velký souboj, kdy obě skupiny se snaží být o krok napřed.

Zabezpečením k lepší pojistce
To, že nikdo dům nikdy nevykrade, neznamená, že na tom majitel netratí. Zvýšené výdaje za zabezpečení se vrací ve výši pojistného. Sleva na něm totiž může dosahovat až třiceti procent z pojistné částky. Záleží, jaké zabezpečení v domě máte. Ale třeba záleží i na tom, na jakou cílovou pojistnou částku je dům či byt pojištěn. Pokud nejsou bezpečnostní dveře, je částka nižší. Je to stejné jako s trezory – u základního trezoru je pojištěna jen malá částka, vysoce odolný trezor pak je určen k úschově i většího množství peněz, které také může být pojištěno.

Základ je v hlavě

Tím prvním je vždy úvaha o tom, že domácnost je třeba zabezpečit. Bohužel tohle si spousta lidí uvědomí, až když je pozdě, tedy zloději se obohatili o jejich majetek. Je to znát z dat pojišťoven, které svorně přiznávají, že klienti často zabezpečení výrazně podceňují a k úpravám je přiměje až pojistná událost.

Proto je třeba, aby se na zabezpečení myslelo už předem. Třeba už při stavbě domu. To je ten nejvhodnější okamžik, protože to pomůže třeba s výběrem dveří a oken a centrálního zabezpečení.

Dveře

Dveře se dle bezpečnosti dělí na šest kategorií: od RC1 až do RC6. První a druhá třída je určena pro dveře k zabezpečení méně rizikových objektů, kdy zloděj používá spíše jen fyzickou sílu a jednoduché nářadí. To pro dveře třídy 3 už je zapotřebí silnější hrubé násilí a specializované mechanické náčiní, jako je páčidlo. Ještě lepší je bezpečnostní třída 4. Tato třída už definuje odolnost, kterou dokáže překonat jen zkušený zloděj, kterého netrápí hluk a využívá i akumulátorové elektrické nářadí, jako je vrtačka. U čísla pět už si přinese i úhlovou brusku do průměru kotouče 125 mm nebo přímočarou pilu. Třída šest je pak ta nejvyšší. Zde se už dá mluvit o zabezpečení trezorovém. Tady už zloděj používá výkonné profesionální nářadí a neznepokojuje se hlukem.

Nabídka venkovních dveří dnes zahrnuje většinou třídu 3 a 4. Pro byty bývá dostačující nižší třída, protože se předpokládá, že kvůli sousedům nesmí dělat zloděj hluk. U domů je lepší stupeň 4. Samozřejmě, že k bezpečnostním dveřím jsou zapotřebí i ostatní doplňky ve stejné třídě – zámek, panty, zárubně apod.

Důležitá je zde ale i požární odolnost nebo odolnost proti kouři. Kupříkladu protipožární dveře musí mít určité hodnoty celistvosti, radiace, které musí splňovat po určitou dobu při vystavení ohni. Tyto vlastnosti jsou ale zapotřebí především v bytových domech, kde může dojít k požáru ve společných částech domu.

Zámky

Samotné zámky ke dveřím jsou samostatnou kapitolou. Od roku 1844, kdy Robert Yale vynalezl cylindrickou vložku, se princip sice moc nezměnil, ale technicky se dostaly zámky do úplně jiné dimenze. I ony mají stejné bezpečnostní třídy RC1-RC6, ovšem samy přizpůsobují své možnosti nejnovějším trendům. Některé vložky sice upustily od klasických liniových stavítek a využívají otočné disky, ale mění se jen princip přenosu specifického výbrusu k odemčení zámku.

Při výběru zámku, ať už vložky, visacího zámku, nebo jakéhokoli doplňkového bezpečnostního zařízení, je třeba dbát na to, aby splňoval podmínky, v jakých bude působit. Kupříkladu visací zámek vystavený povětrnostním podmínkám musí být na to připravený. Stejně tak by měl být správně mazaný. Málo se třeba ví, že zámky se nemají mazat mazadly na bázi olejů ani grafitu, ale lithia. Součástí zámku pak je kování, které musí také splňovat potřeby pro danou bezpečnostní třídu. Zajímavou možností je mechanizovaný zámek, který se ovládá mobilem, čipem, kódem přes Wi-Fi apod. Tyto moderní technologie mohou výrazně usnadnit život, a přitom jsou při dodržení podmínky kvalitní vložky stále uznávané pojišťovnami pro zabezpečení domácnosti.

Na trhu je například novinka Linus Yale. Prostřednictvím mobilní aplikace Yale Access lze zámek zamykat a odemykat odkudkoli je zrovna potřeba, nebo si ověřit příchod dětí ze školy domů či poskytovat virtuální klíče hostům. Instalace chytrého zámku Linus je velmi snadná a lze ji provést u všech dveří s klasickou cylindrickou vložkou. Stačí jej namontovat z vnitřní strany dveří na současnou vložku zámku. Pro ovládání zámku na dálku prostřednictvím internetu je nutné jej spárovat se zařízením WiFi Bridge Yale Connect. V ČR se prodává za cenu 6699 Kč.

Elektronika

Mechanické zabezpečení domu je základ. Ovšem nestačí. Často je tedy třeba zabezpečit dům i elektronicky. Jde o záznamové a poplachové systémy, které pomůžou s detekcí nebezpečí či samotných zlodějů.

Prvním krokem jsou komunikátory. Jednoduchý zvonek na vrátkách může být využit zcela jednoduše jako informace o tom, zda se někdo v domě nachází. Ovšem při profesionálním systému s kamerou si nikdy nemůže být zloděj jist, jestli kamera nenatáčí automaticky video. Stejně tak je dobré vytvořit sledovaný perimetr z kamer, které natáčí vše, co se kolem domu děje. Aby se kamery neaktivovaly i při proběhnutí psa nebo když projde soused u plotu, je možné u většiny kamer nastavit velikost předmětu, který má být zachycen, a také oblast, kterou kamery zabírají. Jen ale pozor na ochranu soukromí a zákony (viz samostatná tabulka).

Dalším typem zabezpečení je elektronické hlídání objektu, které sleduje, zda se neotevřely dveře, nepohybují se osoby v interiéru nebo jestli někdo nerozbil okno. Těchto systémů je celá řada, je možné je napojit na pult centrální ochrany, na cloudové systémy, kde se uloží i záznam z vnitřních kamer, propojují se přes telefonní karty nebo internet apod. Samozřejmě, že jsou i další systémy, které mohou zvýšit ochranu. Jsou to například optické závory, které mohou být nenápadně a dost nečekaně instalovány na průchozích místech domu. Takže i když se zlodějům podaří obejít nebo přerušit klasické zabezpečení, optická závora fungující na nezávislém okruhu stejně alarm sepne.

Okna

Nejčastějším místem průniku zlodějů do domů ale nejsou dveře. Jsou to okna a garáž. Bohužel právě u oken mají lidé často největší mezery v zabezpečení. Pootevřené okno na větračku znamená snadné vylomení ovládacího háčku a tedy i volný vstup do domu. Ovšem i zavřené plastové okno není žádnou velkou překážkou. Pomocí takzvaného S-drátu a jednoduchého odvrtání pod kličkou lze okno otevřít během několika sekund. Stejně tak je snadné rozbití skel (pokud tedy nejsou chráněny elektronicky).

Obě verze je třeba mít na paměti při stavbě domu, nebo při dodatečném zabezpečení. Na oknech mohou být speciální bezpečnostní fólie, které sice úplně nezabrání proniknutí, ale zcela určitě jej ztíží.

U kování je pak důležité, aby bylo bezpečnostní. Jednak okenní kliky by měly být zamykací nebo alespoň s pojistným tlačítkem, ale i samotné kování by mělo mít bezpečnostní prvky, které drží takzvané rolničky na svém místě, aby se nedalo okno vypáčit.

Sem také musíme vložit důležité upozornění na garážová vrata. Přes garáž se chodí velmi často, protože právě vrata nemají často žádné zabezpečení. Proto by měli majitelé myslet i na pojistky proti vypáčení, bezpečnostní vedení a také na dveře mezi garáží a domem, které by podle technických požadavků měly být odolné proti požáru, ale podle bezpečnosti je třeba také dbát na odolnost proti průniku.