Počet dřevostaveb se u nás stále zvyšuje. Po letech nedůvěry ji chápeme jako svébytný typ domu, rovnocenný domům cihlovým. Stejně jako v USA, kde dřevostavby dominují, ve Skandinávii nebo ve Skotsku, kde tvoří až 70 % domů. Už si i zvykáme, že není dřevostavba jako dřevostavba, a zvykáme si proto i na přesnější termín „stavba na bázi dřeva“. Čím se liší a podle čeho se dělí? Především podle konstrukčního systému. Rozdělení bývá různé. Podívejme se nejprve na časté dělení: dřevostavby skeletové, panelové a masivní (sruby a roubenky).

Podle rozdílného systému konstrukce domů existují tři skupiny staveb. První z nich jsou srubové domy z masivních trámů (sem patří i roubenky). V případě druhém se dřevěná kostra domu vyplní dřevěnými deskami – to jsou dřevostavby skeletové. Třetí skupina dřevostaveb je postavena z panelů na bázi dřeva.

Roubenka a srub – domy z masivního dřeva

Opravdové dřevo, viditelné ve své nejfortelnější podobě – to je dům z masivního dřeva, někdy zvaný dům srubový. Podle typu spojování trámů v rozích a opracování dřeva se dělí na roubenky a sruby.

Dřevostavby panelové

Tady je stavebním prvkem sendvičový panel z dřevotřískových nebo OSB desek vyplněný izolací. Panely se vyrábějí ve velkých sériích, což domy zlevňuje. Zde vidíme i zásadní přednost dřevostaveb – rychlost výstavby. Hrubá stavba vyroste za dva tři dny. Tomu předchází výroba panelů v závodě, kde se dům smontuje a zkontroluje. Pak se panely a střešní vazníky přivezou na místo a po třech dnech stojí stěny, příčky a střecha. Za několik týdnů jsou hotové vnitřní a vnější omítky, osazená okna a dveře.

Dva typy skeletových dřevostaveb

Tento dům se staví přímo na místě. Nejprve vznikne kostra domu z fošen. Ta se vyplní a ztuží deskami, nejčastěji dřevoštěpkovými. Podle typu fošen se vydělily dvě skupiny: těžký skelet a lehký skelet (nazývaný Two by Four).

Těžký skelet má nosné prvky nejčastěji z lepeného lamelového dřeva. Vyskytuje se ještě v několika variantách podle typu nosných sloupů a průvlaků...

Lehký skelet se vyznačuje nosnými sloupy blízko sebe, nosný konstrukční systém tvoří hlavně fošny a prkna. Kostra domu je lehká a obklopují ji výztužné obvodové stěny. Také tyto konstrukce se staví ještě v několika variantách.