Medvědí službou montovaným stavbám jsou místní zvyklosti, týkající se zažité konstrukce a realizace staveb vůbec, a také nedobré zkušenosti jak s montovanými dřevostavbami v dávnější minulosti, tak s paneláky – stavbami nevalné technické, funkční i estetické kvality. Montované stavby mají tak i dnes, i když v mnohem menší míře, stále do určité míry punc dočasnosti a nízké kvality.

Ovšem opak je pravdou – také tyto domy, stejně jako jiné typy dřevostaveb či zděných domů, musí splňovat všechna kritéria, daná technickými normami – tepelně- či zvukově-izolační, statická, protipožární a podobně. Kvalita, hospodárnost a efektivnost provozu těchto staveb je tedy srovnatelná s ostatními.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Dalším, ještě stále dost významným problémem, je jejich víceméně typizovaný vzhled, vzájemná podobnost s dalšími stavbami, a to nejen pokud jde o klasický typ domu s obdélníkovým půdorysem a sedlovou střechou, ale i v případě méně obvyklých variant.

Podstatou tohoto problému je samotný konstrukční princip těchto staveb – aby byla výroba panelů výhodná z hlediska rychlosti, kvality i množství, je nutné vyprodukovat co největší počet stejných kusů, každá individuální úprava s sebou nese zvýšení ceny dané stavby a prodloužení výroby, a tedy času výstavby konkrétního domu. Obecně pak má za následek snížení celkové produktivity firmy. Určité i významnější úpravy lze sice udělat, ovšem při jejich vyšším počtu se pak přestane volba montovaného domu jevit jako efektivní, a jestliže toužíme po individuálnějším a neotřelejším bydlení, neměli bychom o tomto typu domu uvažovat.

Foto: KOMA MODULAR CONSTRUCTION, s. r. o., DENNERT MASSIVHAUS, Barx Constructions