Okno dokořán, šumění větru, vlající záclony, na to vše jsme zvyklí, když větráme. Ovšem v chladném období, když topíme, přicházíme takto o poměrně velké množství tepla, které pak musíme do interiéru opět dodat. A to znamená vyšší finanční náklady na provoz domu. Jestliže se obejdeme bez rozevlátých záclon, můžeme zvolit ekologický a energeticky úsporný větrací systém s rekuperací tepla. Jde o moderní zařízení, které pomáhá udržovat v domě komfort, ovšem při nižších provozních nákladech. A jak tento systém funguje?

Při rekuperaci je z odpadního vzduchu pomocí tepelného výměníku zpětně získáváno teplo a předáváno čerstvému chladnějšímu vzduchu, přiváděnému do obytných prostor rekuperační jednotkou. Současně se vzrůstajícími nároky na těsnost obvodového pláště objektů řeší rekuperace i problémy, které tuto těsnost doprovázejí - vyšší vlhkost, vznik plísní, zvýšenou existenci roztočů a podobně. K větrání objektu totiž dochází automaticky, lze nastavit i jeho intenzitu v době, kdy objekt není obýván. Ovšem je třeba mít na paměti, že tento systém zajišťuje pouze větrání, ne dostačující vytápění, proto je nutné mít v domě také odpovídající otopnou soustavu.

ČTĚTE TAKÉ:

Základem rekuperační jednotky je výměník tepla, a dále obsahuje ventilátory na přívodu čerstvého a odtahu odpadního vzduchu a filtry. Čerstvý vzduch je do objektu přiváděn buď přes fasádu, nebo přes střechu, závisí to vždy na konkrétních možnostech daného objektu. Tento vzduch je ve výměníku předehříván teplem z odpadního odváděného vzduchu, a dále rozváděn po obytných místnostech objektu, naopak odváděn je z koupelen, WC a kuchyní. Tím je zajištěno i proudění vzduchu v celém domě. Ochlazený vydýchaný vzduch je odváděn pryč z objektu.

Foto: Atrea, Regulus