Regulované nájemné od 1. července příštího roku vzroste v průměru o pět až sedm procent. Na včerejší tiskové konferenci to řekl ředitel odboru cenové politiky ministerstva financí Pavel Maštálka. Do konce června 2002 zůstane regulované nájemné na úrovni konce letošního roku. Průměrné rodině, která měsíčně platí za nájem zhruba 2000 korun, tak podle odhadu MF vzrostou od července náklady o 100 až 140 korun.

Pro výpočet maximálního měsíčního nájemného od 1. července bude podle MF použita nově vymezená podlahová plocha. Do ní budou započítávány plné plochy všech obytných místností, včetně koupelny a sklepa, které byly dříve započítávány jako plochy poloviční. Lodžie, balkóny a terasy budou nadále klasifikovány jako poloviční plochy.

Při zateplení domu, které povede k úspoře nákladů nájemce na teplo, může pronajímatel nově zvýšit nájemné ročně o 30 procent z dosažené úspory tepla.

Nájemné bude od příštího roku stanoveno cenovým výměrem, který nahradí nynější vyhlášku. Ta platí do konce letošního roku. Růst nájemného se bude nadále odvíjet zejména od růstu indexu cen stavebních prací v předchozím roce. Výši koeficientu oznámí MF v cenovém věstníku do 1. března 2002.

Letos od 1. července vzrostlo nájemné o čtyři procenta. Ve třetím čtvrtletí letošního roku vzrostly ceny stavebních prací o 3,9 procenta. Regulace nájemného kritizují někteří majitelé bytů a označují tuto politiku za protiústavní. Vláda svými zásahy podle nich způsobuje deformaci tržního prostředí.

"Dosavadní asociální plošná regulace nájemného bezdůvodně a bezzásluhově, na úkor ostatních, zvýhodňuje nejen malou část skutečně sociálně slabých, ale i mnoho často bohatých nájemců regulovaných bytů," uvádějí nájemci v textu petice adresované vládě. Upozorňují, že stejně jako v jiných hospodářských oblastech, není ani v oblasti nájemného možné poskytovat služby za zlomek jejich ceny.

Náměstek ministra financí Jaroslav Šulc tyto argumenty odmítl. Prohlásil, že současná výše nájemného je již dostatečná na pokrytí nákladů provozovatele. "Problém je v tom, co se s těmito penězi dělá. Nájemné totiž většinou nesměřuje zpět do sektoru bydlení," uvedl.

Náklady na bydlení v ČR tvoří v současné době podle údajů Českého statistického úřadu přes 15 procent všech výdajů domácností. Ve většině zemí EU vydají lidé na bydlení téměř třetinu svého příjmu. Nižší náklady na bydlení než v ČR jsou například v Řecku, Irsku a Španělsku (asi 12 procent) či v Portugalsku (kolem sedmi procent).

V současné době využívá byty s regulovaným nájemným asi jedna třetina českých rodin.

Nájemné z pozemků se zvýší také chatařům. V Praze vzroste cena z deseti na patnáct korun za metr čtvereční. Ve městech s počtem obyvatel od 50.000 do 100.000 se cena zvýší na dvanáct korun za metr čtvereční z původních desíti korun. -čtk-