Klidný život na Barrandově III

Klidný život na Barrandově III

Panelové domy, jak je většina z nás zná, se zrovna nemohou pochlubit prostornými místnostmi a zvláště pak prostornými koupelnami. Naštěstí současná bytová výstavba se snaží mnohé vylepšit a pamatuje i na koupelny. Ty se dnes již projektují větší a příjemnější. Pamatuje se v nich na místo pro pračku, na možnost...

Panelové domy, jak je většina z nás zná, se zrovna nemohou pochlubit prostornými místnostmi a zvláště pak prostornými koupelnami. Naštěstí současná bytová výstavba se snaží mnohé vylepšit a pamatuje i na koupelny. Ty se dnes již projektují větší a příjemnější. Pamatuje se v nich na místo pro pračku, na možnost umístění dvou umyvadel, vany a sprchového koutu zároveň.

Koupelna v bytě nám známé pětičlenné rodiny patřila k těm příjemnějším, ale přesto s ní majitelé nebyli zcela spokojeni. Konec konců tak početné rodině by se hodilo mít v bytě koupelny dvě. Co naplat, koupelna však byla jen jedna a vyžadovala pár dispozičních změn.

Vyžadované změny
Koupelna se rodině nelíbila především kvůli rozmístění sanitárně-hygienického zařízení, kdy bylo na větším prostoru zbytečně umístěno jen jedno umyvadlo, WC kombi usazeno u zdi proti vstupu, nevhodně byla umístěná vana i pračka a s využitím výklenku ve zdi koupelny se nepočítalo vůbec. Koupelna nepůsobila moc uspořádaně a to rodina chtěla změnit. S pomocí bytového architekta se jí to podařilo.

Podle nového architektonického návrhu byla na stěnu, kde původně bylo umístěno jen jedno umyvadlo, umístěna dvě široká umyvadla se spodními skříňkami na ukládání koupelnových přípravků či kosmetiky.

Pračka s vanou si proměnila místa, čímž se našlo využití i pro výklenek. Po umístění vany na místo pračky totiž poskytl místo pro vybudování vodorovné přizdívky, která podél vany dala vzniknout dalšímu praktickému odkládacímu prostoru. Ze skleněných tvárnic pak byla vystavěná (mezi vanou a pračkou) příčka, která s protější stěnou vytvořila niku, pro jejíž
uzavření se použila atypická dvířka s roletou. Spodní část niky poskytla místo pro schování pračky, horní část vybavená policemi zas místo k úschově pracích prášků a podobně.

WC se rovněž přesunulo. Místo původní pozice naproti dveřím pro jeho umístění byla vystavěna v centru dispozice polopříčka, na které i s bidetem, který si rodina přála, našlo své místo. Naproti vchodu vybylo poté místo pro věšák na ručníky.

Veselé barvy
Barevné řešení koupelny, které si u rodičů a dětí našlo zalíbení, využívá kontrastů výrazných barev. V bílém obkladu stěn vynikly nápadité, žluté, zelené a modré dekory. V modrém provedení byla zvolena na podlahu i dlažba o rozměru 10x10 cm. Pro výmalbu stěn nad obkladem a skleněné tvárnice (tvořící niku) se použilo barvy žluté. V chromovém provedení se zablýskly koupelnové doplňky – nejrůznější věšáčky a držáky.

Na přání něžnější části rodiny (matky a dvou dcer), se nad umyvadla zavěsilo velké zrcadlo a pro jeho dobré osvětlení po bocích nástěnná
svítidla. Stropní osvětlení a ventilátor bylo osazeno do sníženého sádrokartonového podhledu.

Ještě jedno WC
Přestože byt naší rodiny měl jen jedu koupelnu, měl alespoň ještě jedno oddělené WC umístěné blízko vstupu do bytu. Tato místnost také podstoupila úpravy, ale jen drobné. Pro zvýšení pohodlí do ní bylo přidáno menší umyvadlo, pro optické sjednocení s koupelnou se využilo stejných obkladů, dlažby i výmalby.

Přestože rodina nejprve váhala a nebyla si jista, zda se do rekonstrukce koupelny a toalety má pustit, po shlédnutí výsledku byla ráda a svého rozhodnutí nemusela litovat.

-Připraveno ve spolupráci s Ing. arch Šárkou Daňkovou z architektonického studia Megaron-
Foto: Iveta Kopicová



SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
Klidný život na Barrandově
Klidný život na Barrandově II

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Stavba
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou stavební firmu?

Zadejte si poptávku v kategoriích: stavební firma,stavby.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Rekonstrukce rodinného domu, Stavba RD, stavba domu.