V rytmu svěžesti

V rytmu svěžesti

Třípokojový byt v panelovém domě, který se na určitou dobu stal domovem čtyřčlenné rodině, přestával svým obyvatelům vyhovovat. Už takhle těsný byt se stával postupem času stále těsnějším a těsnějším. A jak se třípokojový byt stával stále těsnějším, touha rodiny po větším prostoru a trochy soukromí byla tím silnější...

Třípokojový byt v panelovém domě, který se na určitou dobu stal domovem čtyřčlenné rodině, přestával svým obyvatelům vyhovovat. Už takhle těsný byt se stával postupem času stále těsnějším a těsnějším. A jak se třípokojový byt stával stále těsnějším, touha rodiny po větším prostoru a trochy soukromí byla tím silnější až vyvrcholila koupí řadového rodinného domku, který znamenal výraznou změnu k lepšímu.

Rodina měla konečně dostatek prostoru pro spokojený a klidný život, ale jak už to tak bývá objevil se jeden háček, který bylo zapotřebí vyřešit. Tím háčkem byly úzké (tři metry široké) místnosti v přízemí. O tom co dělat se rodina rozhodla poradit s odborníkem.

Poradcem rodiny se tak stala ing. Arch. Šárka Daňková z architektonického studia Megaron, která vzpomíná: „Protože si v panelovém domě rodina užila stísněnosti už dost, přála si, aby jejich dům byl prostorný, vzdušný a prozářený sluncem, proto chtěli přízemí změnit.“

Naplněná přání
Na základě těchto požadavků a přání přišla architektka s návrhem zbourat dělící příčku mezi kuchyní a obývacím pokojem. S návrhem rodina souhlasila a tak byl návrh realizován. Ze dvou úzkých místností se poté vyloupla prostorná, vzdušná a projasněná místnost, která splňovala představy rodiny. Tato místnost také poskytla dostatek místa pro harmonické zařazení jednotlivých funkčních zón.

K ucelenosti a harmonii prostoru velkým dílem přispěla jeho barevnost, při jejíž volbě se architektka inspirovala žlutými tulipány, které paní domu zbožňuje a svou vášeň dokládá slovy: „Žluté tulipány jsou pro mě veselá sluníčka zlepšující náladu, proto pokud to jde, mám je všude.“

Žlutá a zelená se tedy objevuje jak v obývací části, v jídelně tak i v kuchyni, zkrátka všude.

„Jako materiálu bylo použito přírodního bukového dřeva ve světlém, nemořeném odstínu. Je z něho podlaha, kuchyně i veškerý nábytek,“ ještě dodává architektka.

Jednotlivé zóny místnosti
V pravém předním rohu obytného prostoru našla místo barevně výrazná, ale i přesto elegantní kuchyň, kterou vymezuje u stropu odlehčená buková rampa opatřená na vrchní hraně desky netradičním osvětlením. Vybavená je kuchyňskými skříňkami převážně v barvě listové zeleně, které jsou opatřeny střídavě klasickými dvířky a stahovacími roletami v horní části sestavy. U vstupu do prostoru stojí vysoká lednice a spížní skříň. Obklady kuchyně září v barvě citrónové žlutě.

Listová zeleň shodující se s barvou kuchyňských skříněk se dále použila na potahy židlí u jídelního stolu a citrónová žluť obkladů na koženou sedací soupravu, na kterou je vidět přes čtvrtkruhový barový pult.

Výrazným prvkem v prostoru se stalo netradiční umístění audiovizuální techniky na skleněných policích. „Toto netradiční umístění bylo zvoleno, protože prostor mezi sedačkou a barovým pultem, kam směřuje pohled sedících, neumožňoval umístění klasického televizního stolku. Navrhli jsme tedy jednoduchý systém závěsných nerezových lanek se skleněnými policemi, který je připevněn upínacími díly ve stropu a v podlaze, částečně ještě prochází deskou i korpusem baru,“ vysvětluje architektka. K čemuž ještě dodává: „Závěsný systém byl zhotoven dle našeho návrhu na zakázku a stejně tak musela být vyrobena na zakázku i kuchyňská linka, neboť v závislosti na tom, že závěsný systém barovým pultem prochází, tak firma, která měla dodat kuchyňskou linku nedokázala zaručit, že barevnost barového pultu bude totožná.“

Audiotechnika tedy nakonec našla své místo, které navíc působí velmi efektně a křehce a nikterak neruší ani místnost nedělí.

K útulnosti celého prostoru přispěla pak jednoduchá dekorace – polštářky, obrazy, užitková keramika a svítidla ladící s vybavením interiéru tón v tónu.

Nezapomnělo se ani na halu
Trochu upravit potřebovala také nepříliš prostorná hala s atypickým schodištěm spojujícím přízemí – denní část domu s částí horní – odpočinkovou, kde se nacházejí ložnice a pracovna otce rodiny.

Přestože hala není příliš prostorná, zásluhou architektonického řešení působí vzdušně. Její prostor se sladil do zelenkavé barvy, zábradlí schodiště vytvořily stojky z kartáčované nerezové oceli propojené lanky z téhož materiálu. K dojmu vzdušnosti přispělo světlé dřevo schodů, pastelová malba i způsob osvětlení.

A bylo hotovo, dům konečně mohl poskytnout kýžený prostor, klid a soukromí každému členu z rodiny.

-Připraveno ve spolupráci s Ing. arch Šárkou Daňkovou z architektonického studia Megaron-
Foto: Iveta Kopicová

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Stavba
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivou firmu na sádrokartony?

Zadejte si poptávku v kategoriích: sádrokartony,stavby.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Montáž sádrokartonových podhledů a ohýbané příčky, Rekonstrukce obývacího pokoje a kuchyně, Půdní nástavba.