Stát chce zrušit bezúročnou půjčku, kterou poskytoval lidem na pořízení vlastního bydlení. Již loni přitom na tento účel neuvolnil žádné peníze. Informaci o podporách bytové výstavby předloží ve středu vládě ministr pro místní rozvoj.

Stát podporuje stavbu bytů prostřednictvím programu výstavby nájemních bytů a domů v bytech s pečovatelskou službou, dále poskytuje úrokové dotace hypotečních úvěrů a umožňuje rostoucí splátky hypoték. Na bytovou výstavbu směřují také peníze z podporovaného systému stavebního spoření.

Se zrušením dvousettisícové bezúročné půjčky počítá koncepce bytové politiky kvůli tomu, že se prý neosvědčila. V roce 2000 proto již ministerstvo financovalo pouze žádosti, jež přijalo rok předtím, a loni nevyčlenilo na tento účel žádné peníze. V roce 1999 byla podpora 1,45 miliardy a o rok později 329 miliónů Kč.

Na výstavbu nájemních bytů formou 370tisícové dotace na byt a 80tisícové dotace na infrastrukturu MMR loni poskytlo 2,012 miliardy korun a Státní fond rozvoje bydlení dalších 2,72 miliardy korun. Dotace na výstavbu bytů v domech s pečovatelskou službou, které dosahují až 700 tisíc na byt, činily z ministerstva 576 miliónů korun a z fondu bydlení dalších 960 miliónů korun. Fond bydlení přitom oba programy financuje spolu s MMR již od roku 2000 kvůli nedostatku peněz. Kvůli značné výši dotací zájem o podpory vysoce převyšuje možnosti.

U hypotečního úvěrování poskytuje stát bonifikaci úroků, která se nyní pohybuje na úrovni dvou procentních bodů úrokové sazby. V loňském roce MMR poskytlo na podpory 540 miliónů korun.

Úřad poskytuje také podporu formou rostoucích splátek. Ukázalo se však, že domácnosti nejsou ochotny spoléhat na růst příjmů a obávají se vysokých splátek ve druhé polovině splácení. Poptávka po tomto typu podpory je proto zanedbatelná. V roce 1999 o ni zažádalo 29 lidí a v roce 2000 dokonce jen jeden.

Na bydlení má směřovat také podpora stavebního spoření. Z celkového objemu vkladů bylo přitom 53 procent poskytnuto na úvěry. Většina účastníků stavebního spoření však podle zprávy MMR systém využívá především kvůli vysokému zhodnocení vkladů. Loni státní podpora vzrostla na 9,3 miliardy oproti 7,7 miliardy v roce 2000. -čtk-