Už za měsíc budou mít mladí lidé možnost požádat u Státního fondu rozvoje bydlení o zvýhodněnou dvousettisícovou půjčku na stavbu nového bytu či domu. Datum, kdy nabude účinnosti nařízení vlády, které o této „předvolební akci“ rozhodlo, se kvapem blíží, konkrétní pokyny pro podávání žádostí si však úředníci zatím nechávají pro sebe. Levné úvěry na bydlení se připravují již od loňského roku, vláda si však jejich schválení schovala až na konec tohoto února. Není divu. Volby se blíží a podpora bydlení pro mladé na první pohled rozhodně vypadá sympaticky. Případní zájemci by však neměli zůstat jen u kontemplativního obdivování tohoto činu, ale měli by se rychle začít zajímat o všechny detaily. Přestože zástupci Ministerstva pro místní rozvoj i Státního fondu rozvoje bydlení tvrdí pravý opak, lze totiž očekávat, že o levné půjčky bude vysoký zájem a že se na všechny určitě nedostane. Pro tento fakt mluví i zkušenosti z předchozí podobné akce, kdy byly poskytované bezúročné půjčky rozebrány během několika týdnů. Fond bydlení navíc na chystané půjčky pro letošek vyčlenil „pouhých“ 350 milionů Kč, což by znamenalo, že půjčku dostane maximálně 1750 žadatelů. Zájem o tyto půjčky jistě neoslabí ani fakt, že podmínky poskytování se oproti minulosti poněkud zpřísnily a půjčka je tentokrát úročená. Úrok však není nijak vysoký – při výši 3% za rok se pohybuje přibližně na poloviční úrovni úroků, za které dnes můžete dostat běžný úvěr ze stavebního spoření nebo nejlevnější hypotéku, což je rozhodně lákavé. Pokud vás to zaujalo, vězte, že šanci získat tento úvěr máte pouze v případě, že v tomto roce (resp. roce požádání o úvěr – počítá se totiž, že se tyto úvěry budou poskytovat i v letech následujících) nedovršíte 36 let věku a že nejste vlastníkem ani spoluvlastníkem jiného bytu či domu. Jestliže máte manželku či manžela, musí tuto podmínku splňovat i on, resp. ona. Získané peníze také nesmíte použít na cokoliv. Úvěr je poskytován pouze na stavbu nového bytu či domu s jedním bytem, případně na stavební změny, které povedou ke vzniku nové bytové jednotky. Podlahová plocha takto vzniklého bydlení je navíc omezena 80 m2 v případě bytu a 120 m2 v případě rodinného domu. Je tedy vidět, že se ministerstvo snaží seč může, aby zabránilo zneužití úvěru lidmi s dostatečnými vlastními prostředky, kteří by chtěli úvěr získat na pořízení dalšího bytu (např. pro pronájem), nebo by si takto pouze vylepšili vlastní luxusní bydlení. Na druhou stranu také jistě každého napadne, že i tyto podmínky se dají obejít a že jistě ne všechny peníze se dostanou do rukou těch nejpovolanějších. To už je ale česká realita… ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ÚVĚRU Základní charakteristiky úvěru:

  • maximální výše 200.000 Kč
  • úročení 3% p.a.
  • splatnost do 10 let bez odkladu (splácet se začíná hned po vyčerpání úvěru)
  • možnost kombinace s hypotékou či úvěrem ze stavebního spoření
  • poskytnutí úvěru nelze nárokovat
  • Účely, na které lze úvěr použít
  • výstavba bytu či rodinného domu s jedním bytem do vlastnictví žadatele
  • změna stavby, kterou vznikne byt z prostorů, které byly kolaudovány k jiným účelům než k bydlení
  • Podmínky poskytnutí úvěru
  • věk do 35 let včetně (v případě manželů platí i pro manžela/manželku)
  • žadatel nesmí vlastnit ani spoluvlastnit jiné bydlení (v případě manželů platí i pro manžela/manželku)
  • žadatel musí po dobu splácení úvěru v pořízené nemovitosti bydlet
  • stavební povolení k pořizované nemovitosti vydané po 1. lednu 2000
  • maximální podlahová plocha u pořízeného bytu 80 m2 a u rodinného domu s jedním bytem 120m2 (bez lodžií, balkonů a garáží)
  • Jak již bylo řečeno výše, zájemci mohou o úvěr žádat nejdříve od 15. dubna 2002, kdy nabude účinnosti příslušné nařízení vlády. Žádosti se budou podávat u Státního fondu rozvoje bydlení který má sídlo v Olomouci (Dolní nám. 9, tel. 068/52 06 121) a pracoviště v Praze (Dlouhá 13, Praha 1, tel. 02/21 77 16 11). Příslušné formuláře, stejně jako konkrétní požadavky však zatím nejsou k dispozici. Fond bydlení by je měl v nejbližší budoucnosti sdělit, a tak nezbývá než čekat a snažit se nic nepropást. -Sylva Indrová-