O pozemky v Turnově je větší zájem, než jaký město dokáže uspokojit. Radnice celkem pro zájemce o individuální bytovou výstavbu připravila 15 stavebních parcel o rozloze od 800 do 1000 metrů čtverečních. Zájem ale výrazně převyšuje nabídku a to přesto, že nejnižší cena je 1000 korun za metr čtvereční. Řekl turnovský starosta Milan Hejduk.

"Zatím máme 35 zájemců, kteří se o pozemky utkají v malé vnitřní aukci," dodal. Otevřenou aukci, při které mají účastníci možnost veřejně reagovat na nabídky svých konkurentů, uplatňuje Turnov už několik let při prodeji prázdných bytů v městských domech. "Pozemky jsme tímto způsobem prodávali zatím snad dvakrát, vždy však byl jen jediný zájemce," poznamenal starosta. Tento způsob prodeje je podle něj průkaznější než obálková metoda a navíc do městské kasy přináší víc peněz.

Cena nabízených pozemků prý není nijak přemrštěná. "Za podobné ceny prodávají v lokalitě Hruštice soukromí majitelé pozemky bez jakýchkoli sítí," zdůraznil Hejduk. Město na rozdíl od nich kupcům garantuje, že už v příštím roce budou pozemky plně zainvestované, včetně komunikací a veřejného osvětlení.

Podle realitních kanceláří se stavební pozemky v patnáctitisícovém Turnově prodávají prakticky za stejné ceny jako ve 30 kilometrů vzdáleném Liberci. Důvodem je atraktivní lokalita a díky tomu i vysoká poptávka. Turnov totiž leží na hranicích Českého ráje a přitom má dálniční spojení směrem na Prahu a Mladou Boleslav a také na Liberec. Díky tomu má město nejnižší nezaměstnanost v kraji - kolem pěti procent.

"Poptávka nejen po pozemcích, ale také po bytech a domech v Turnově, výrazně převyšuje nabídku," řekla Barbora Bajerová z turnovské realitní kanceláře Tana. Nabídka pozemků, hlavně zainvestovaných, je podle ní ve městě malá. Běžně se parcely i bez inženýrských sítí, prodávají za ceny kolem 600 korun za metr čtvereční, výjimkou ale není ani cena kolem 1000 korun za metr. -čtk-