Kdo by si nepřál bydlet v útulném rodinném domečku s upravenou zahrádkou a příjemnými sousedy? Realita je však mnohdy zcela jiná. Komfort rodinného nebo řadového domku si u nás užívá pouze přibližně 40 % rodin, přičemž jistě ne všichni jsou se zahradou a se sousedy tak docela spokojeni. Naopak více než jedna třetina domácností žije na spíše nechvalně proslulých sídlištích, dalších 15 % pak bydlí ve starých dobrých „činžácích“. Tyto a další údaje vyplývají z výsledků šetření provedeného Českým statistickým úřadem, zveřejněných ve studii Sociální situace domácností v roce 2001. Můžeme se zde například dozvědět, že ať už mají velká příměstská sídliště jakoukoliv pověst a bývají často zatracována, lidé, kteří zde bydlí, mají v průměru o 1000 Kč měsíčně vyšší příjmy než lidé v ostatních typech bytové zástavby. Zajímavou informací také je, jak málo se lidé v ČR v průměru stěhují. Celých 46 % domácností žije v jednom bytě či domě více než 20 let a 13 % rodin dokonce obývá jeden byt přes 40 let. Naopak před méně než pěti lety se do svého současného bydlení nastěhovalo pouze 18 % domácností. To je důkaz, že k dostižení velmi mobilních občanů USA, ale i západní Evropy, kteří jsou ochotni stěhovat se kvůli zajímavější pracovní pozici třeba několikrát za život, máme ještě hodně daleko.

Podíly bytů podle typu zástavby, v níž se nacházejí
Sídliště34 %
Venkovské osídlení31 %
Činžovní domy15 %
Zástavba rodinných domů13 %
Historický střed města3 %
Ostatní zástavba4 %

Zdroj: ČSÚ
Co nám na našem bydlení vadí… Zcela spokojeno se svým bydlením je asi jen málo lidí. Vždyť vždycky je co zlepšovat, na co si stěžovat a co závidět sousedům. Největším problémem pro české domácnosti bývá nedostatečná velikost bytu – omezuje přibližně 18 % respondentů. Téměř stejnému počtu lidí pak vadí špatný stavební stav obytné jednotky (kdo by také neznal netěsnící okna nebo popraskané zdi…). Dalším 15 % lidí pak znepříjemňuje život hluk, 12 % vlhkost bytu, 8 % si stěžuje na špatné vytápění a 6 % na celkově tmavý byt. Co nás obtěžuje ještě více, jsou problémy s okolím našich bytů a domů. Pro téměř třetinu lidí je zhmotňuje především hluk, málo míst na parkování, špinavé silnice a chodníky a kriminalita. Čtvrtina lidí, převážně žijících ve větších městech, si stěžuje na znečištěné ovzduší, pětina, naopak spíše z menších obcí, na špatnou dostupnost bydliště veřejnou dopravou. Pouze 12 % lidí trápí nedostatek zeleně. V neposlední řadě pro mnoho lidí bývají problémem finanční výdaje spojené s bydlením. Jen 9 % obyvatel tyto náklady za problém vůbec nepovažuje, zato 37 % je označilo za velkou finanční zátěž. Pro 51 % je tato zátěž „snesitelná“. Přitom výdaje na bydlení (vyjma větších investic jako je vlastní pořízení bydlení, velké opravy či rekonstrukce) tvoří zhruba 17 % všech výdajů domácností. Po čem touží české domácnosti? Základní vybavení bytů nejdůležitějšími výdobytky moderní techniky je v České republice relativně dobré. Plných 99 % domácností má doma chladničku a 96 % dokonce barevný televizor. V porovnání s tím vypadá celkem smutně fakt, že pouze 80 % rodin si prádlo pere ve vlastní automatické pračce. A přitom je celkem nepravděpodobné, že by zbylých 20 % hospodyněk, na jejichž bedrech stále většinou zůstává starost o rodinnou garderobu, nosilo prádlo do veřejných prádelen a čistíren, kde by onu neoblíbenou práci udělali za ně.

Základní vybavenost bytů
Vlastní kuchyň95 %
Koupelna uvnitř bytu95 %
Splachovací WC uvnitř bytu94 %
Teplá voda96 %
Ústřední vytápění96 %

Zdroj: ČSÚ
Mnoho věcí z oblasti bydlení a vybavení bytu však přece jen samozřejmostí není a domácnosti by si je přály, ale z finančních a jiných důvodů si je nemohou dovolit. Nejvíce rodin uvedlo, že jim finanční situace neumožňuje pořídit si myčku na nádobí (21 %), další v pořadí pak následovalo připojení k internetu, rekreační chata a počítač (tyto věci uvedla téměř pětina lidí). Přitom počítačem je u nás vybaveno pouze 20 % domácností a vlastní připojení k internetu využívá jen 9 % rodin. Kolem 10 až 15 % lidí uvedlo, že by měli doma rádi sušičku, video, auto, mikrovlnnou troubu nebo mobilní telefon. Každý jistě ví, jak příjemné může být v létě posezení na zahradě, na vyhřátém zápraží nebo alespoň na zelení ozdobené terase či balkóně. Tuto možnost poskytuje v České republice bezmála 70 % všech příbytků, což určitě není tak špatný výsledek. -si-