Ceny starších bytů v hlavním městě se podle realitních makléřů po vstupu do Evropské unie asi rok až dva nezmění. Poté by se mohly začít zvedat. Výjimku ale podle některých makléřů představují panelové byty, jejichž ceny jsou prý nyní přehnaně vysoké, a začnou proto klesat. U nové výstavby se cenový propad neočekává.

"Ceny panelákových bytů jsou přehřáté a půjdou dolů," domnívá se například Ivo Gavlas ze stejnojmenné realitní kanceláře. Odmítl ale uvést, o kolik se jejich cena sníží. "Byla by to spekulace," vysvětlil. Současná cena pražského panelového bytu 3+1 se prý pohybuje kolem 1,7 milionu korun. "Proti začátku roku ceny stouply zhruba o deset procent," řekl realitní makléř Otakar Schuma z Maxima Reality s tím, že rapidní propad u těchto bytů nečeká.

"Ceny bytů se půlrok až rok udrží na současné cenové hladině. Může tam být jen drobné zakolísání," podotkl Schuma. Za rok a půl až dva roky by podle něj mohly začít ceny bytů v Praze růst, ne však tak razantně jako v posledních letech. Podle některých firem se ceny během roku zvedly až o 20 procent.

"Je možné, že ceny po vstupu mírně vzrostou. Je ale otázka, jestli se za ty peníze budou obchody realizovat," poznamenal prezident Asociace realitních kanceláří Jaroslav Novotný. Podle něj po určitou dobu po vstupu nastane stagnace, popřípadě mírný pokles cen.

U nových bytů se pokles cen v příštích letech neočekává, spíše naopak. Ceny by se mohly zvednout mimo jiné proto, že vláda navrhuje daň za převod stavebního pozemku ve výši 22 procent. Zatím na to ale trh podle realitních makléřů nereagoval. "Pokud to projde, tak se bytová výstavba zdraží. Odrazí se to zejména na rodinných a řadových domech, méně pak na bytových domech," uvedl Schuma. Na ceně nových bytů se po roce 2007 zřejmě projeví také zvýšení sazby DPH na stavební práce.

Poptávka po nových bytech stále převyšuje nabídku. Metr čtvereční nového bytu se v současné době v Praze prodává nejčastěji kolem 30 až 35 tisíc korun za metr čtvereční. Nový šedesátimetrový byt tak přijde zhruba na 1,8 milionu korun.

Podle realitních makléřů stále platí, že lidé mají největší zájem o malé byty. "Standardní 2+kk v osobním vlastnictví nyní stojí kolem 1,4 milionu korun, což je o deset procent víc než na začátku roku," poznamenal Schuma. Dodal, že cena záleží na konkrétním bytu a lokalitě.

V České republice je trvale obydlených 1,6 milionu domů, kde je více než 3,8 milionu bytů. Loni se postavilo zhruba 27 tisíc bytů, letos se očekává kolem 30 tisíc nových bytů. To však podle některých odborníků stále nestačí. -čtk-