Ceny stavebních pozemků pro bydlení v Praze opět o něco vzrostly. Například u parcel ve vnitřní části města pro bytové domy uvádí cenová mapa pro letošní rok průměrnou cenu 2780 korun, v širším centru 1800 za metr čtvereční. Loni to bylo v obou případech o 30 korun méně. Na hranicích metropole průměrná cena pozemků pro bytové domy stoupla z 1070 korun na 1140 korun za metr čtvereční.

Nedávno schválená vyhláška o aktualizaci cenové mapy bude platná od dubna. Cena uvedená v mapě může sloužit jako podklad při obchodních jednáních. Prodávající a kupující se mohou domluvit na odlišné ceně. Mapa se tvoří podle částek, které se platí při skutečných prodejích pozemků.

Průměrná cena parcel pro rodinné domy ve vnitřním městě činí podle mapy 3310 korun za metr čtvereční, v širším centru o 20 korun méně. Na okrajích Prahy uvádí mapa u těchto pozemků cenu 1380 korun za metr čtvereční. Jejich průměrná hodnota proti loňsku tedy vzrostla o 30 až 40 korun za metr čtvereční.

V některých případech naopak klesla průměrná cena parcel pro komerční budovy. Například ve vnitřním městě je podle cenové mapy hodnota metru čtverečního pozemku pro velmi výnosný objekt 8350 korun. Loni to bylo 8430 korun. Průměrná cena parcel pro takové budovy však vzrostla v okrajových městských částech: z 3230 na 3420 korun za metr čtvereční.

Nejdražší jsou pozemky v samotném centru metropole. Nejvyšší zaznamenaná cena zde činila přes 56000 korun za metr čtvereční, průměrná je asi 26700 korun. -čtk-


Do nové cenové mapy budou moci zájemci nahlédnout v informačním středisku magistrátu. Bude zveřejněna také na internetové adrese www.praha-mesto.cz.