Poptávka po novém bydlení v atraktivních lokalitách, kterými jsou velká města s fungující ekonomikou, je stále vysoká. Díky levným hypotékám a očekáváním vstupu do Evropské unie rostou také ceny, a to údajně až o 20 procent ročně. "Koupě nového bydlení je nyní hodnocena jako nejvýhodnější a nejbezpečnější investice," řekl generální ředitel společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Společnost IPB Real, která patří k významným tuzemským stavitelům bytů, v nejbližší době neočekává větší zdražení, ani zlevnění nových bytů. "Ceny nemovitostí spíše mírně porostou. Současné ceny jsou již na takové výši, že tento růst bude pomalejší," domnívá se mluvčí firmy Jiří Felix. Podle něj se stále zvyšuje prodej rodinných domů na okrajích Prahy. "Tento trh má velký potenciál," dodal Felix.

Výrazný růst prodejních cen nových bytů v letošním roce nezaznamenala největší firma na stavebním trhu Skanska. "Prodejní cena v současné době rapidně nestoupá, není zde žádný cenový skok," řekl ředitel divize Project Development Jiří Poletín. Zároveň uvedl, že náklady firmě rostou kvůli pořízení pozemků a infrastruktury. "A bude to čím dál horší. Číslo investičně připravených pozemků je konečné a de facto jich nepřibývá," dodal Poletín. Z dlouhodobého hlediska se tak podle něj může tato situace odrazit v růstu prodejních cen.

Největší poptávka je stále po menších bytech. "Jsou to byty 1+kk nebo 2+kk do dvou milionů korun," řekl Kunovský. U rodinných domů lidé nejčastěji kupují domky 4+1 až 5+1 v ceně do čtyř milionů korun včetně pozemku. Parcely se nejčastěji prodávají do tisíce metrů čtverečních za cenu do dvou milionů korun.

Koupě pomocí hypotéky je stále častější způsob pořízení nového bydlení. Za první polovinu roku banky uzavřely meziročně o 50 procent více hypotečních úvěrů. U nejčastěji používaných půjček se úroky pohybují pod pěti procenty za rok. "Měsíční splátka milionového úvěru při době splácení 20 let nyní vychází kolem 6000 korun. To je částka, za kterou pronájem v Praze nepořídíte," podotkl Kunovský.

Růst cen nového bydlení podle Kunovského podporuje i nedokončená deregulace nájemného a růst zájmu o vlastnické bydlení. "Je nepochybné, že zavádění přísnějších evropských technických předpisů a výhledové zvýšení daně z přidané hodnoty ze současných pěti na 22 procent ceny dále výrazně zvýší," domnívá se Kunovský. Skokový růst cen příští rok v květnu, kdy by země měla do unie vstoupit, ale nečeká. Až do roku 2007 má navíc Česká republika na práce související s bydlením sjednanou výjimku. Tyto práce budou patřit do snížené sazby DPH.

Central Group má od září podle Kunovského na trhu největší nabídku bytů. V pěti lokalitách v Praze nabízí více než dva tisíce nových bytů v cenách od necelých 800 tisíc korun. Mezi další firmy, které nabízejí nové byty do osobního vlastnictví, patří například společnosti Metrostav, Akro Real nebo Finep & partners. Byty prý některé firmy často prodají dřív, než je začnou stavět.

Bytů se podle odborníků stále staví málo. Loni firmy dokončily více než 27 tisíc bytových jednotek, což bylo zhruba o 2500 více než v roce 2001. Pro nasycení trhu by se však objem nové bytové výstavby měl zvýšit zhruba na 50 tisíc bytů ročně.

"Pro další akceleraci bytové výstavby by stát měl podpořit výstavbu hlavní technické infrastruktury," domnívá se Kunovský. Také vyšší daň z nemovitostí u pozemků, které jsou podle územního plánu určené pro výstavbu, by zvýšila výstavbu bytů. "Vyšší daň by omezila spekulace s překupováním pozemků," dodal Kunovský. -čtk-