Po vstupu do Evropské unie ceny starších bytů v Praze zřejmě klesnou, podle některých odhadů až o 20 procent. Pokles by se měl týkat zejména bytů v panelových domech. Ceny nových bytů by se měnit neměly. Vyplývá to z odpovědí realitních kanceláří.

"Letošní rok bude ve znamení deseti až 20 procentního poklesu cen starších bytů ve srovnání s loňským rokem," domnívá se šéf realitní kanceláře Palladium Reality Petr Wimmer. Podle něj zájem o tyto byty ochladne, a to zejména v panelové zástavbě. Také o byty, které jsou "na špatné adrese", bude zájem menší. "Poptávka po nových bytech se ovšem celkově nijak zvlášť nezmění," dodal.

Ceny nových bytů by se prý neměly měnit. "Pokud nezasáhnou vnější ekonomické vlivy, jako růst cen stavebních prací nebo pohonných hmot, ceny by neměly růst," řekl majitel realitní kanceláře RK Centa Richard Vosmík. Podle něj bude trh bydlení letos spíše vyčkávat a ceny budou stabilní. Poklesnou však prý ceny starších bytů.

Cena pražského panelového bytu 3+1 se nyní podle realitních kanceláří pohybuje kolem 1,6 až 1,7 milionu korun. Proti jaru 2003 to je pokles zhruba o 200.000 až 400.000 korun. "Panelové byty klesají a ještě klesnou asi o deset, možná 15 procent, pak se zastaví," řekl jednatel Akropolis reality Daniel Krejča.

U cihlových bytů v okolí centra by se ceny podle Krejči letos měnit neměly. "Naopak ceny atraktivních bytů na zajímavém místě spíše porostou," dodal Krejča.

Poptávka po pozemcích a rodinných domcích zhruba do 40 kilometrů od Prahy se podle Wimmera letos zvýší. Lidé prý budou mít o bydlení v klidných lokalitách větší zájem. Ceny starších rodinných domů se podle něj v posledních měsících zásadně nezvýšily, ceny novostaveb stouply meziročně o deset procent. Podle Vosmíka se však tento trh výrazně měnit nebude. "Trh je dlouhodobě vyrovnaný, ceny by měly zůstat zhruba stejné," podotkl.

Ceny pozemků do deseti kilometrů za Prahou se podle Wimmera zvýšily na současných 1.600 korun za metr čtvereční včetně daně z přidané hodnoty ze 1.400 korun, za které se pozemky prodávaly loni v létě. "Do letošního léta by se ceny měly zvýšit maximálně o deset procent," domnívá se Wimmer.

Loni ve druhé polovině roku ceny nemovitostí v republice údajně výrazně rostly, a to až o 40 procent proti stejnému období roku 2002. "Jde především o metropoli a větší města jako je Brno, Plzeň, Hradec Králové, ale i menší regiony jako je například Kladno," uvedl Wimmer. Ceny rostly zejména kvůli vyšší poptávce lidí, kteří se obávali nárůstu cen po vstupu do unie. Podle dalších realitních kanceláří se však již loni na pražském trhu začaly snižovat ceny starších bytů.

Po vstupu do EU poroste zřejmě poptávka zejména po nemovitostech s kancelářskými a obchodními prostory a pozemcích na skladové areály a logistické parky. Podle Wimmera o ně budou mít zájem zejména nově příchozí společnosti, přilákané příležitostí plynoucí ze vstupu do unie. Perspektivní by měly být také byty v nově se rozvíjejících městských centrech. -čtk-