Loňský až dvacetiprocentní nárůst cen nemovitosti se už letos opakovat nebude. Například ceny bytů v panelových domech, které se koncem loňského roku vydaly dolů, budou stagnovat nebo klesat i letos. Zvláště po květnovém vstupu do EU by měl výrazně zpomalit i růst cen ostatních bytů, s výjimkou atraktivních lokalit.

"Ceny by již neměly významně růst," soudí šéf firmy Central Europe Holding Jiří Pácal. "Postupně se projeví úbytek nových zájemců o koupi, dojde k určitému rozčarování z faktu, že po vstupu do EU ceny nikam nevyskočily, úroky z hypotečních úvěrů začnou zvolna růst," předpověděl. Na trh také přijde řada nových bytů.

Podle odborníků na trh s nemovitostmi nákupní euforie opadá. Většina Čechů, kteří sháněli byt z obavy, že si v Evropě nebudou moci koupi dovolit, už uspěla. Bytů se staví víc a nabídka se rozšiřuje i o starší byty, které si jejich majitelé drželi s cílem spekulovat na větší cenový růst.

Vzhledem k nárůstu počtu developerských firem a jejich projektů, zahájila řada měst vlastní výstavbu bytů a zvyšuje se konkurence, soudí Jiří Frkal z Metrostavu. "Srovnává se tak nabídka s poptávkou, což zřejmě povede nejen ke stagnaci cen bytů, ale i ke zvýšení jejich kvality," předpovídá.

Podle předpovědí bankéřů, kteří financují projekty bytových novostaveb, zamíří stavitelé také mimo hlavní město do regionů. "Mimo Prahu se bude trh s novými byty rozvíjet zejména v dalších velkých městech jako je Brno, Olomouc, Hradec Králové, Pardubice, Liberec, Plzeň, České Budějovice," míní Pavel Kühn z České spořitelny.

Letošní rok však přinesl řadu změn v daních. Stát začne vybírat 22procentní daň z přidané hodnoty při prodeji pozemků, což zdraží hlavně pořízení rodinných domků. Dražší budou služby realitních kanceláří a správcovských firem. Naproti tomu klesla daň z převodu nemovitostí. -čtk-