S citem pro styl

S citem pro styl

Když se po mnoha letech manželé rozhodli zrekonstruovat prvorepublikovou vilu, přáli si, aby výsledek výrazně neovlivnil celkovou atmosféru a aby architektonický zásah sice odpovídal současným nárokům na pohodlné a moderní bydlení, ale zároveň respektoval charakter původní stavby. Součástí nového projektu bylo...

Když se po mnoha letech manželé rozhodli zrekonstruovat prvorepublikovou vilu, přáli si, aby výsledek výrazně neovlivnil celkovou atmosféru a aby architektonický zásah sice odpovídal současným nárokům na pohodlné a moderní bydlení, ale zároveň respektoval charakter původní stavby.

Součástí nového projektu bylo zároveň rozšíření stávajících bytů. Horní se zvětší o půdní prostory, k bytu v přízemí přibudou sklepní prostory – a právě ten jsme měli možnost navštívit.

Větší a lepší
„Od začátku stavebních prací jsem sice o novém dispozičním řešení měla docela jasnou představu, nicméně brzy jsem usoudila, že pomoc architektů je nezbytná. Přeci jen byly jejich odborné rady a praktické i kreativní nápady přínosem,“ vzpomíná majitelka.

A tak vznikl prostorný mezonetový byt. Původní sklepy byly zrekonstruovány, vznikl tu samostatný byt s vlastní koupelnou určený dospělému synovi, jedna z místností byla proměněna na relaxační část, ve které je umístěn vířivý bazének se saunou a soláriem. Zbylo místo také na menší pracovnu a velkou šatnu, která slouží pro odkládání bot a svrchních oděvů. „Navazuje na garáž, takže po příjezdu se tu mohu přezout, odložit kabát a pokračovat nahoru,“ vysvětluje paní domu.

Ocitne se přímo ve velkoryse pojaté kuchyni. Té dominuje varný ostrůvek soustředěný ve středu místnosti a je doplňkem moderní kuchyňské sestavy navržené přímo na rozměr místnosti. „Přála jsem si moderní kuchyň s nejnovějšími spotřebiči. Ráda vařím, takže jejímu uspořádání jsem věnovala zvýšenou pozornost,“ komentuje majitelka, která si vybrala sestavu prestižní německé společnosti SieMatic, jejíž provedení patří k nejlepším ve svém oboru. Z kuchyně se vchází přímo do obývacího pokoje, kam architekt začlenil i jídelní stůl. „V kuchyni můžeme krátce stolovat u ostrůvku, jídelní stůl vyrobený na míru poskytuje větší pohodlí. V tomto podlaží nechybí ložnice manželů, s níž sousedí koupelna a ještě jeden vchod, který se využívá pro návštěvy. Po příchodu se tak ocitnou rovnou ve společenské části.

Najít styl
Nemalým oříškem bylo vybrat nové zařízení domácnosti. „Přáli jsme si, aby nábytek korespondoval s charakterem vily i s prostředím, v němž je zasazená. Byli jsme si vědomi, že nebude lehké najít odpovídající styl,“ vzpomíná majitelka, která nakonec vybrala nábytek z kolekce českých návrhářů. Líbil se jí design i provedení, vycházela ze základních prvků, k nim pak talentovaní návrháři doplnili scházející komponenty. „Naše kolekce odpovídá dnešním požadavkům na moderní bydlení, zároveň se její jednoduché, ale funkční provedení hodí i do prvorepublikového interiéru. Prostorným místnostem sluší tmavější provedení, rozveselené barvami koberce, stěn a ostatních doplňků,“ komentuje architekt.

Dva roky
Přibližně po roce byla dokončena celková rekonstrukce a majitelé konečně mohli začít bydlet v novém domově, který naprosto odpovídal jejich představám. S úsměvem na tváři dnes vzpomínají na nejrůznější útrapy spojené se stavebními pracemi či s hledáním optimálního řešení, podobně jako na dilema, které se týkalo správného zařízení. A tak se závěrem shodují na tom, že kdyby na začátku věděli, jak náročná práce je čeká, určitě by se na ni připravovali minimálně dva roky dopředu.

-Monika Dobrovolná-
Foto: Iveta Kopicová

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Stavba
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte spolehlivého zedníka?

Zadejte si poptávku v kategoriích: zedník,stavby.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Výstavba RD Troja Praha 8, Fasádu RD vč. obložení kamenem , rekonstrukce střechy .