Bytová výstavba zaznamenala loni výrazný nárůst. Začalo se stavět téměř 36,5 tisíce bytů, což je nejvyšší počet zahájených bytů od roku 1990. Proti roku 2002 to představuje nárůst o 8,6 procenta. Růst bytové výstavby podpořily hypotéky i úvěry ze stavebního spoření. Největší zájem byl o stavbu bytů v rodinných domech.

Počet dokončených bytů však meziročně klesl o 0,6 procenta na 27.127 bytů. Svaz podnikatelů ve stavebnictví přitom očekával, že firmy dokončí přes 30.000 bytů. Největší pokles dokončených bytů, o 33,4 procenta, statistici zaznamenali ve stavební úpravě nebytových prostor. Naopak v bytových domech se počet dokončených bytů zvýšil o 20,8 procenta a v nebytových stavbách o 13,4 procenta.

Za růstem bytové výstavby stála podle ekonomů hlavně vyšší dostupnost úvěrů, nízké sazby, růst příjmů domácností a vstup do EU. Předpovídají, že spolu se zvyšováním životní úrovně a novými developerskými projekty by se bytové výstavbě mělo dařit po celý letošní rok.

Růst výstavby bytů podle analytičky Volksbank Markéty Šichtařové posiluje i skutečnost, že se od roku 2008 má na stavební práce související s bydlením zvýšit daň z přidané hodnoty. Ze současných pěti procent by se měla přesunout do základní 19-ti % sazby. "Stále více lidí si také uvědomuje, že nájemní bydlení bude časem zřejmě dražší," dodala analytička.

Kvůli vstupu do unie zahájila řada lidí výstavbu bydlení prý ze spekulativních důvodů. "Mnozí spekulanti, kteří očekávali prudký růst cen bytů po vstupu do EU, budou zklamaní," domnívá se Šichtařová. Ceny nových i starších bytů zejména ve velkých městech by podle ní měly v tomto roce stagnovat či dokonce mírně klesnout. Ceny pozemků a rodinných domů, zejména v lukrativních lokalitách, by však měly nadále růst.

Svaz podnikatelů ve stavebnictví očekává, že se letos dokončí víc bytů než loni, ale stále jich bude nedostatek. "Počet dokončených bytů by měl být rozhodně vyšší než loňských 27.000. Pořád to ale nebude 50.000 bytů, které je třeba stavět," řekl generální ředitel svazu Miloslav Mašek. Výstavbu by podle něj podpořilo zrušení regulace nájemného a větší podpora státu při stavbě nájemních bytů.

"Stát má omezené prostředky a musí je efektivně vynakládat tam, kde je potřeba. To znamená na cílové skupiny obyvatel, které si nemohou pořídit bydlení ze svých vlastních zdrojů," reagoval mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Petr Dimun. Stát tak podle něj nemůže masivně stavět nájemní bydlení. Má však prý vytvořit zákonný prostor, aby firmy byly ochotny do výstavby nájemních bytů investovat.

Svaz odhadoval, že se za loňský rok dokončí přes 30.000 bytů. "Domnívali jsme se, že se dokončí větší počet bytů v bytových domech. Začalo se ale stavět více rodinných domů a u těch výstavba trvá 1,5 až dva roky," uvedl Mašek. Údaje o rozestavěných bytech se tak v dokončených bytech projeví v následujícím roce jen částečně.

Byty budou moci stavební firmy ještě do konce roku 2007 stavět s nižší sazbou daně z přidané hodnoty. Vstupem do Evropské unie v květnu však začnou platit některé přísnější evropské směrnice na vybavenost bytů. "Byty budou muset být zabezpečenější a vybavenější. To je může o deset i více procent podražit," poznamenal Mašek. -čtk-