Počet transakcí s pozemky se před začátkem platnosti novely zákona o DPH zvýšil. Katastrální úřady přijaly od ledna do dubna 175.000 návrhů na vklad do katastru nemovitostí, což je proti stejnému období loni o téměř 33.000 návrhů víc. Od května, kdy novela platí, byla například nově zavedena 19procentní daň z přidané hodnoty na převod pozemků se stavebním povolením.

Z pěti na 19 procent se zvýšilo daňové zatížení technické infrastruktury pozemků, například přístupových komunikací, zavedení vody, elektřiny nebo odpadu. Velcí majitelé pozemků, jakou jsou developerské firmy, které staví byty a rodinné domy, také zaznamenali nárůst obchodů.

"Zaznamenali jsme několikanásobně vyšší nárůst prodeje pozemků v prvních čtyřech měsících roku. Lidé jich kupovali i více najednou," uvedl ředitel developerské firmy Central Group Dušan Kunovský.

Podle ředitele Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslava Maška by nárůst zájmu o pozemky zcela pochopitelný. "Převod pozemků se stavebním povolením je od května zatížen základní 19procentní sazbou daně z přidané hodnoty. To se projeví nejvíce u růstu cen rodinných domů," řekl Mašek. Ceny nově stavěných bytů podle něj mohou stoupnout až o 50.000 korun za bytovou jednotku. -čt-