Na okraji velkoměsta

Na okraji velkoměsta

Když se manželé rozhodli přestěhovat se z bytu do rodinného domu, museli najít pozemek, který by odpovídal jejich představám. Přáli si pozemek na samotě, aby měli klid od rušného velkoměsta a zároveň hledali nerušený výhled do okolní krajiny. Po několikaměsíčním hledání nakonec odpovídající pozemek našli a s vervou se...

Když se manželé rozhodli přestěhovat se z bytu do rodinného domu, museli najít pozemek, který by odpovídal jejich představám. Přáli si pozemek na samotě, aby měli klid od rušného velkoměsta a zároveň hledali nerušený výhled do okolní krajiny. Po několikaměsíčním hledání nakonec odpovídající pozemek našli a s vervou se ihned pustili do přípravných prací.

„O novém domově jsem od počátku sice měl určitou představu, ale vkusně zařídit celý dům, tak aby ladil každý detail, není jednouché,“ přiznává majitel, který proto přizval ke spolupráci uznávaného designéra, se kterým začali připravovat návrh domu a zároveň vzhled interiéru.

Od přání k realizaci
Majitelé si přáli členitý dům, jehož vzhled bude poutat pohledy kolemjdoucích a zároveň bude vyvolávat dotazy o jeho interiéru. „Kvůli třímetrovému převýšení pozemku se dům musel rozložit do několika částí, čímž vznikl členitý interiér, o který majitelé stejně od počátku usilovali,“ komentuje designér.

Z haly návštěvník vstoupí do srdce domu – obrovské společenské místnosti, kde je podle současného trendu nenásilně propojená obývací místnost s kuchyní a jídelním stolem, nebo může po několika schodech vystoupit do manželské ložnice, se kterou sousedí koupelna, či pokračovat schodišťovým ramenem do
dětských pokojů, u kterých rovněž nechybí vlastní koupelna. „Od počátku jsme se snažili o otevřený prostor, dveře jsou proto pouze na nezbytných místech, i tak se podařilo vymezit jednotlivé zóny, takže tu každý člen domácnosti najde soukromí, což je při plánování dispozice interiéru nezbytné,“ dodává designér.

Na míru a do detailu
V momentě, kdy se dokončovaly stavební práce, začal designér připravovat návrh interiéru. „Nechci dělat, co neumím, proto jsme raději přizvali ke spolupráci odborníka, se kterým jsme naladěni na stejné vlně a s jehož prací se ztotožňujeme,“ komentují majitelé, kteří si přáli sice moderní, ale ne strohý a studený interiér, avšak preferovali přesný opak.

Právě proto tu architekt nezakryl krov a rozlehlé místnosti
zútulnil barevnými malbami a plastikou. Kromě moderního nábytku sem s citem začlenil také nejrůznější výtvarná díla. „Interiér jsem doslova šil majitelům na míru jejich vkusu i potřebám. Většina nábytku je navržena podle mého autorského návrhu. Všechny detaily musí na sebe funkčně i esteticky navazovat, každý kus musím umět logicky odůvodnit,“ dodává designér.

Výsledkem několikaměsíční spolupráce je dokonale sladěný interiér, jehož pohodlí mohou manželé velkými doušky vychutnávat. „Od počátku jsme toužili po útulném interiéru, kde najdeme oázu klidu a pohody. Jsme velmi rádi, že společným úsilím se nám podařilo takové zázemí vybudovat.“

-Tereza Malá-
Foto: Iveta Kopicová

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Stavba
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme