Zdražování energií zvyšuje v posledních měsících v Libereckém kraji zájem o energeticky úsporné domy a byty. V Liberci se proto připravují dva nové projekty výstavby nízkonákladových bytů a domů. Také individuální stavebníci dávají stále více přednost stavbám energeticky méně náročným. Lidé stále častěji své domy zateplují nebo se nevyhovujících domů zbavují. Vyplývá to z průzkumu ČTK.

"Začínají se prodávat velké drahé domy, které si majitelé postavili před několika lety bez ohledu na energetickou náročnost a dnes kvůli růstu cen už si je nemohou dovolit," řekl dnes ČTK Petr Jakl ze společnosti Realmax CZ. Jeho firma nabízí výstavbu úsporných dřevostaveb či domů stavěných klasickými technologiemi, které zajišťují co nejmenší náklady na teplo.

V nabídce je také osm nízkonákladových dvojdomů, které chce v liberecké čtvrti Staré Pavlovice postavit pražská firma Konhefr. Moderní domy vytápěné tepelnými čerpadly, vybavené klimatizací s rekuperací tepla se ale pohybují v cenách od 5,3 do šesti milionů korun. "Zájem by byl poměrně velký, investory ale odrazuje cena, která je na liberecké poměry poměrně vysoká, zvláště pokud jde o podobný typ zástavby," uvedl Jakl.Pro běžného klienta bude zřejmě finančně přijatelnější projekt, který v těchto dnech představila firma Euroreal Service. Ve Vesci chce postavit 36 bytů v nízkoenergetických bytech. Autorem projektu je liberecký architekt Pavel Vaněček z Union Archu, který chce využít zkušeností z mezinárodního projektu Střediska pro efektivní využívání energie (Seven), jehož se před několika lety zúčastnil. Projektoval tehdy nízkonákladový dům v Sušici. "Měření potvrdila, že náklady na energie jsou v domě ve srovnání s klasickými byty poloviční," řekl dnes ČTK Vaněček.

Podle Pavla Kučery z firmy Euroreal Service by se mělo začít stavět už v příštím roce a s dokončením se počítá do konce roku 2007. Ceny přitom nemají být vyšší než u bytů jiných developerů, začínat by měly na 22.000 korunách za metr čtverečních, což představuje 1,7 milionu korun za třípokojový byt. "Zájem je velký, lidi láká hlavně to, že jde o domy s nízkou energetickou náročností," řekl dnes ČTK Kučera.Nízkoenergetické projekty jsou zatím v Libereckém kraji spíše výjimkou, zkušenosti jsou s nimi ale velmi dobré. ČTK to dnes potvrdil i Václav Horáček, starosta Železného Brodu na Jablonecku, kde loni dokončili nízkoenergetický dům s 12 byty. Také tato výstavba byla součástí mezinárodního projektu Seven. "Vyhodnocení nákladů zatím v ruce nemáme, nájemníci jsou ale s bydlením spokojeni, pochvalují si, že přitápět musí jen za největších mrazů," řekl ČTK Horáček.

Zdroj: ČTK