okno1Když se rozebírá téma vzhledu nových oken, většinou se kouká na to, jestli budou v bytovce, rodinném domě nebo na chatě. Přitom se zapomíná, že okna dodávají výraz nejen celé fasádě, ale jsou také důležitým interiérovým prvkem. Proto by se měly hodit jak stylově, tak barevně i k nábytku v jednotlivých místnostech. Nehledě na to, že barvy ovlivňují atmosféru domova i naše pocity. Vhodným výběrem a sladěním barev je tedy možné dosáhnout skvělé domácí atmosféry. A je jedno, zda jde o barvu stěn, bytového textilu nebo oken…

Okna nejen bílé barvyokno2Nyní se stává trendem kombinovat okna nejen s fasádou a stylem stavby, ale i s interiérem. Okno přece může mít zvenku takovou barvu, aby se hodilo k fasádě domu a zevnitř zase takovou, aby se hodilo k zařízení kuchyně, obýváku, ložnice… Barva tak vdechne oknům a interiéru nový rozměr. Proč tedy nenechat vyniknout nádherný rustikální obývací pokoj nebo modrou koupelnu či supermoderně zařízenou místnost právě pomocí barevných oken?

V dnešní době už plastová okna mohou mít jakoukoli barvu. Bílou nebo vanilkovou kuchyňskou linku sice pěkně doplní vysoká bílá okna, ale to neplatí v případě, že doma chceme mít malý barevný ráj. Časy, kdy byla umělá hmota jen bílá, jsou dávno za námi. Okna extravagantně oranžová nebo s dřevěným dekorem nejsou žádný problém. Stačí si jen všechno dobře promyslet.

oknoPři rozhodování o barvě okna ale také nezaškodí zjistit si, jak bude barevné okno působit nejen v daném prostoru, ale také jak bude působit na nás. Neznámý jistě není fakt, že se barvy dělí na teplé a studené. Mezi ty první patří červená, žlutá, oranžová a hnědá. Tyto barvy nám dodávají energii, povzbuzují naši aktivitu. Studeně pak působí barvy škály zelené a modré, které nás uklidňují a pomáhají nám soustředit se. Modré okno je tedy vhodné do ložnice nebo pracovny.

Důležité prostě je, aby se barvy vzájemně doplňovaly, navodily správnou náladu a zároveň nepůsobily fádně. Pokud tedy bude toto dodrženo, výsledek bude perfektní.

-Monika Haláková-Foto: VEKA