Krásný podzim zřejmě končí a kdo se ještě nezamyslel nad topením, má nejvyšší čas. Možná si plánujete pořízení nových kamen nebo dokonce změnu topného systému, stavbu krbu a komína. Na větší akce je samozřejmě ideální letní období nebo časný podzim, ale kdo plánuje jenom menší vylepšení, má nejvyšší čas přistoupit od plánování k činům.

Možná jsme rozřezali dřevo několika starých stromů, komín máme dostačující, a zbývá jen se rozhodnout a koupit třeba malá, ale výkonná kamínka. Budeme vybírat racionálně: vybereme typ z velmi kvalitní oceli, dáme přednost typům s moderním a ekonomickým dvojstupňovým spalováním, se zadním vývodem komína a tudíž s varnou plotýnkou (pokud budeme stavět i ocelový komín, bude to o něco dražší, ale výhoda možnosti vařit na plotýnce je opravdu velká – ušetří se a třeba omáčky budou nedostižné...). Vybereme taková, která nejsou určena ke spalování jenom jednoho druhu paliva, ale jsou v tomto směru variabilní – vedle dříví by se v nich mělo nechat topit také dřevěnými peletami, uhlím a podobně. Výhodou jsou také kamínka, do kterých se vejdou dlouhá polena, která potom pomalu odhořívají (tzv. cigaretový efekt). A konečně pro svou pohodu vybereme taková, která dovolují uklidňující pohled do plamenů, tedy prosklená.

Než se příště podíváme detailněji na jednotlivé systémy spalování a typy tepelných zdrojů, zopakujme si některé nejdůležitější termíny.

Co který termín znamená?Dvojstupňové spalování - systém dovolující maximálně využít energii topiva – laicky řečeno: dřevo například shoří, načež ještě jednou přehoří zbytky a popel z něj.

Konvekční teplo - rovnoměrné proudění; konvekční systém nebo topidlo rozděluje teplý vzduch rovnoměrně v tom smyslu, že z něj rovnoměrně proudí. Na tomto principu pracují přímotopy, konvekční proudění se line i z jiných radiátorů (radiátory plynového nebo elektrického kotle a podobně).

Sálavé teplo - je tepelné záření rovnoběžné, které neprohřívá vzduch, ale přímo předměty (a tedy i nás) v dané místnosti. Je to podobné jako teplo pocházející ze slunce. Výhodou sálavého tepla bezesporu je, že dosahuje stejných hodnot ve všech výškových hladinách místnosti – teplota je tedy téměř stejná u podlahy jako těsně u stropu. A je tu ještě další výhoda – díky sálavému teplu se nevíří horký vzduch s často přepálenými částečkami prachu. Na principu sálavého tepla pracují kachlová kamna a pece; každý tepelný zdroj pokrytý keramickými kachli.

-ag-Foto: Romotop, s. r. o.,