Většina typů vytápění je založena na principu ohřevu vzduchu a jeho konvekci (rovnoměrné proudění). Jeho nevýhodou je vzhůru stoupající teplý vzduch, čímž vzniká efekt velkého a ne zrovna příjemného teplotního rozdílu u stropu a u země, v blízkosti podlahy. Hlavu tak máme v teple a nohy v chladu, takže máme studená chodidla. Aby se tento efekt omezil, je často třeba investovat do řádného zateplení podlahy.

Na principu sálavého tepla pracují kachlová kamna a pece; tepelné zdroje pokryté keramickými kachli. Protože vydávají rovnoměrné sálavé teplo, cítíme se v místnosti jimi vyhřívané mnohem příjemněji – jednoduše řečeno máme hlavu pocitově v mírném chladu a nohy v teple. To je pro příjemný pocit velmi důležité, s hlavou v teple se obtížně pracuje, je to únavné. Se studenými chodidly je to totéž, tělesná pohoda je minimální. Aby nám bylo příjemně na nohy, nesmíme teplotu vyhnat zbytečně vysoko. Známe to dobře například z chalup se starými kamny na uhlí. U podlahového topení nebo kachlových kamen je pohoda větší – a to při nižší celkové teplotě místnosti. Místo toho, aby nám teploměr ve výši očí ukazoval 25 °C (přičemž nás ještě mohou zábst nohy), postačí tady třeba i 20 °C a je nám i při nižší teplotě příjemně.

Povrchová teplota topného tělesaRadiátory jsou horké, to ví i malé dítě. Jejich teplota se zvyšuje v závislosti na tom, jak zvýšíme výkon kotle nebo přímotopu (nevýhodou pak je i to, že se přepaluje prach na jejich povrchu, který potom při běžném provozu v místnosti, ale i vlivem prostého tepla vycházejícího z topení začne vířit po místnosti a my jej vdechujeme).

Kachlová kamna mohou topit na maximum a nikdy nejsou horká, nikdy se o ně nikdo nespálí, protože teplota jejich povrchu se neustále pohybuje do 60 °C. (Je to stejná teplota, jakou dosahuje například také povrch ocelového komínu.)

Je tomu tak díky velké ploše keramického pláště kamen, která dovoluje, aby nízká povrchová teplota zůstávala zachována i při vysokém výkonu topidla. Mluvíme tedy o nízkotepelném zdroji. Tepelné zdroje vydávající sálavé teplo rovněž nepotřebují zbytečně mnoho energie na rozpohybování veškerého vzduchu v místnosti, nevíří prach.

Dá se konstatovat, že kachlová kamna patří mezi nejlevnější, nejzdravější a nejekologičtější způsoby topení. Jejich nevýhodou je, že potřebujeme na ně přece jenom trochu prostoru, i když šikovná firma je vyrobí na míru i do poměrně těsného kouta. A potom je tady jejich vyšší pořizovací cena, což bude zase eliminováno levnějším provozem a dalšími výše uvedenými výhodami.

-ag-Foto: Archiv In, Biofire, MK Profi