Letošní zima byla na sníh štědrá. Děti a lyžaři to jistě přivítali, těm ostatním ale nadělal nemálo starostí, zvláště pak majitelům nemovitostí. Těm zvláště při rychlém jarním oteplení totiž může způsobit mnoho škod. A to nejen přímo na střechách domů, ale také i na dalším majetku, například na autech zaparkovaných blízko domu či v některých případech dokonce na zdraví kolemjdoucích! Tomu lze ale poměrně snadno předejít. Stačí střechu proti sesuvu sněhu dobře zabezpečit.

Sníh k zimě prostě neodmyslitelně patří. Podle údajů Státního hydrometeorologického ústavu může maximální sněhová pokrývka na českých horách dosáhnout až 5 metrů, ve městech 75 centimetrů! Za jeden jediný den dokáže na horách napadnout až metr sněhu, ve městech zhruba 30 centimetrů.

Co dokáže sníh Co tato čísla znamenají? Na střeše o rozloze 100 m2 se při 30centimetrové vrstvě může vytvořit ledovec vážící 30 tun! A ten dokáže nadělat nepředstavitelné škody. Může jít například o škody způsobené tíhou sněhu na budovách. Nejčastěji jde o poškozené okapy, zachytávače sněhu, ale může jít i o jiné a podstatně větší škody, například prolomení krovu, byla-li vrstva sněhu silná a těžká. V horších případech může padající sníh i někoho zranit.Nánosy sněhu je proto nutné zavčas ze staveb odstraňovat. Nejlepší ochranou je ale prevence – tedy protisněhová ochrana.

Škodám se dá předcházet Jak konkrétně se tedy bránit, aby nám sníh přinášel jen radost a nikoliv starost? Na tento problém by se samozřejmě mělo myslet již v projektu. Projektant by měl navrhnout takovou protisněhovou ochranu, která odpovídá klimatu v dané lokalitě. Základ je v samotném řešení střechy, v jejím spádu a výběru vhodné střešní krytiny. A to potom doplnit o bezpečnostní prvky.

Především na horách by majitelé domů měli upřednostňovat hladkou střešní krytinu s minimem spojů, která bude nejen odolná, ale zároveň bude zabraňovat tomu, aby se na ní sníh udržel. Hladký povrch krytiny umožňuje plynulé sjíždění sněhu. Ten pak dlouhodobě nezatěžuje krov, což je důležité zejména u starších objektů. V zátěžových oblastech je vhodné na střechy instalovat sněhové zábrany a rozrážeče sněhu, které ho zachycují především v době tání. Sněhové zábrany je vhodné umístit především v okapové části, nad balkony a nad vchodem. Ocelové protisněhové rozrážeče ve tvaru trojúhelníků je vhodné rozmístit po celé ploše střechy. Pokud tomu tak není, sníh, sesouvající se dolů, může vytrhnout vše, co vyčnívá z roviny střechy – spodní hrany tašek, prostupy střechou, v úžlabí části nařezaných tašek a podobně. I z tohoto důvodu se do horských oblastí doporučují pásové plechové krytiny bez rizikových spojů a výstupků. Ve vysokohorských zátěžových oblastech se pak, jak určují stavební normy, musí na okraj střechy namontovat účinnější zábrany v podobě desky nebo tyčového zátarasu.

Problém působí i námraza Problémy na střeše často způsobuje i namrzání. Jestliže totiž po ranním mraze přejdou teploty z minusových hodnot na plusové, sníh začne tát a voda stéká do žlabů a svodových trubek. Večer ale voda a těžký sníh na střeše, ve žlabech i trubkách zmrzne, což způsobí, že se postupně ucpe odvodňovací cesta. Voda pak začne přetékat přes okraje žlabů a vytváří rampouchy, které mohou narůst do délky až 3 metrů a vážit i 100 kg. Tím může dojít k tomu, že okapy se pod tíhou ledu mohou odtrhnout a prasknout. I těmto škodám se dá ale předejít.

Nejjednodušším způsobem je zvolit takový okapový systém, který umožňuje bezproblémovou demontáž v zimním období. Na zimu okapy jednoduše odmontujete a vyloučíte tak riziko, že je poškodí zmrzlá voda nebo že je strhne sjíždějící sníh. Dalšími způsoby pak jsou například termokabely, které námrazu v okapech rozehřívají.

Ochrana majetku i zdraví před sněhem je často majiteli domů z ekonomických důvodů zanedbávána a podceňována. Stačí však zima s větším množstvím sněhové nadílky nebo rychlé oteplení a mohou vzniknout ohromné škody vyžadující vysoké finanční náklady. Nejjistější ochranou před zimou je kvalitní střecha se správnou protisněhovou zábranou, ta má chránit celý dům s veškerým majetkem i zdraví kolemjdoucích, proto není moudré ji o nic z toho ochuzovat.

-td ve spolupráci se společností Lindab-Foto: Lindab