Začaly vám praskat stěny nového montovaného domu? Rozhodně se ihned nemusíte děsit. Může to být zcela plánovaným a normálním „sedáním a usazováním se“ domu v terénu, ke kterému dochází během prvního zhruba 1,5 roku užívání. Ale také to může být znak většího nebo velkého problému.

Vlasové praskliny se mohou běžně objevovat v prvním roce po dostavění domu na bázi dřeva. Na tento normální úkaz bychom měli být dodavatelem domu upozorněni; stavební firma nám řekne, že jej můžeme očekávat. Z tohoto důvodu nám také doporučí jednoznačně zvolit na první zhruba dva roky bílou barvu na stěny všech interiérů, když se před nastěhováním rozhodujeme nad krásnými pastelovými barvami stěn. Objeví-li se totiž praskliny způsobené sedáním domu, pracovníci stavební firmy na zavolání přijedou a odborně je zatmelí, přetřou a zabílí. V případě, že bychom ale měli barevné stěny, nátěr by se nedal opravit a znehodnotil by se.

Pokud se ale nějaké praskliny objeví i v dalších letech užívání domu, nebo si nejsme jisti jejich původem, zavoláme stavební dozor, který pro nás pracoval při stavbě domu. Ten odhadne, případně nechá nezávislým odborníkem vyšetřit, zda jde o praskliny „organické“, nebo způsobené nějakou vadou materiálu či nesprávným postupem při stavbě, například nedostatečným bandážováním stěn a rohů, otvorů oken a podobně.

Z toho důvodu je výhodné zůstat se stavebním dozorem v kontaktu, dohodnout se s ním na ceně jednotlivých konzultací, nebo prodloužit v tomto smyslu smlouvu. Potom jej můžeme zavolat kdykoliv v případě potřeby (a to třeba jednou za rok či dva) a platíme mu pak podle hodin práce. Taková konzultace se opravdu vyplatí a dodá nám klidu, rozptýlí obavy - a naopak zase zaručí v případě potřeby profesionální rozeznání hrozícího problému a jeho rychlé řešení. Také v případě, že zavoláte k řešení nějaké sporné věci stavební firmu (dodavatele domu) by u tohoto jednání samozřejmě stavební dozor rozhodně měl být.

-ag-