Máme-li nový, dobře izolovaný dům, a čelíme první zimě (a zrovna jako letos opravdu mimořádně dlouhé a tuhé), pozorujeme doma různé úkazy; některé jsme očekávali a některé ne. Asi to nebude jako ve starých stavbách neúměrný chlad od podlahy, ledový průvan kolem netěsnících oken - ale něco jiného, skoro protikladného, co vyplývá z dobrého zateplení domu.

Zamžená oknaPředstavme si, že máme nový dům, kvalitní stěny, bez tepelných mostů, máme okna, na kterých jsme skutečně nešetřili, s tím nejlepším možným tepelným koeficientem. Přesto, když například klesne teploměr pod mínus 10 °C , okna se začnou potit. Problém může být v nedořešeném systému topení, rozmístění radiátorů, ale třeba také jenom v „režimu bydlení“, používání domu. Možná naše digestoř je nedostatečná. Možná máme do daného prostoru naprosto předimenzované množství obrovských květin. Možná špatně a nedostatečně větráme. Chybou je třeba také nenechat teplo z topení volně proudit, utěsnit okna těžkými záclonami a neprodyšnými závěsy; lepší jsou z tohoto hlediska žaluzie nebo vhodná roleta. Skla se musí průběžně zahřívat prouděním teplého vzduchu.

Větrání a květinyV zimě je nutné co nejrychleji a nejefektivněji místnosti vyvětrat, nejlépe otevřít okna proti sobě. Chráníme přitom ovšem rostliny, aby se nedostaly do průvanu.

Když už se o nich zmiňujeme - přemíra vzrostlých květin také dost mění klima v místnosti. Obrovské fikusy a další rostliny rozmístěné kolem oken vypařují mnoho vlhkosti, která zůstává v místnosti. Musíme proto vzduch měnit a správně větrat. Samozřejmě zase vzhledem ke květinám šetrně. Takový fikus benjamina, pokud jej zasáhneme ledovým průvanem, opadá.

Musíme najít ten správný kompromis - v místnosti by mělo být úměrné množství velkých květin, a měly by být optimálně rozmístěny, aby za prvé samy netrpěly a za druhé nevadily provozu a větrání místnosti. Tento problém se logicky projevuje zejména v zimě – v létě jsou rostliny třeba na terase a místnosti více otevřené, pokud není extrémní horko.

KlimatizaceDobrým řešením je (a nejen v novém domě) správná volba klimatizace. Ta v zimě levně a rychle přitápí, napomáhá správnému proudění vzduchu, navíc i v zimě dovede odvlhčovat vzduch (kondenzát odchází ven mimo místnosti) a její výkonné filtry eliminují škodlivé částice ze vzduchu.

-ag-