Aktuálním tématem letošní zimy byly rozhodně střechy a množství sněhu na nich – sníh na střechách způsobil jenom letos už nejedno neštěstí. Letošní zima byla na příděly sněhu více než štědrá a tak si teprve teď mnoho z nás začíná všímat stavu své střechy a uvědomovat si její stav. A možná i její konstrukci a vhodnost použití do těch kterých klimatických podmínek.

Důležitý je sklon střechy, stejně tak jako použitý materiál, systém konstrukce a způsob zhotovení. Lehké hladké střechy s vlnkou jsou výborné, ale je třeba si uvědomit, že po nich sjíždí sněhová masa rychleji než po taškách. Proto musíme pohlídat dodavatele stavby, aby nezapomněl vzít v potaz sněhové podmínky v dané oblasti (a víme, že se mohou nečekaně měnit) a u výrobce objednal také sněhové zábrany. Jsou to jakési zoubky nebo jiné tvary, které zabraňují sjíždět mase sněhu nečekaně po střechách na zem, sníh naopak postupně zadržují a ten odtává pomalu do okapů.

Dalším zajímavým momentem, z kterého se může stát velký a velmi nepříjemný problém (o to nepříjemnější, že jej zjistíme až poté, kdy v domě začneme bydlet) je zvýšená hlučnost. Ta totiž musí mít ze zákona nějaké přípustné parametry – a jsou vždycky jiné: v případě rodinného domku, kde v 1. patře jsou naše ložnice, a zcela jiné jsou u domu se dvěma samostatnými byty, z nichž jeden například občas pronajímáme. V tom okamžiku můžeme zjistit, že z bytu do bytu proniká nepřípustný hluk, obyvatelé se vzájemně ruší a komfort domu se rapidně snižuje. Co v takovém případ dělat?

Musíme na to jít od samého počátku – od smlouvy o dílo. Objednáme-li si totiž dům o dvou bytových jednotkách, musí to být naprosto zřetelně uvedeno již v záhlaví smlouvy. Tím jsou dány parametry a přípustná hodnota zvukové propustnosti, (tzv. kročejová neprůzvučnost a vzduchová neprůzvučnost).

-ag-