Při pronajímání bytu nebo domu čas od času bohužel dojde k tomu, že se s nájemníkem nepohodneme a z těch či oněch důvodů se s ním musíme rozloučit. Důvody jsou nejrůznější – cizinec se vrací domů, nájemník se žení a stěhuje se do většího a podobně. To jsou tedy ty „lepší“ důvody. Pokud jde vše podle litery nájemní smlouvy, neměly by nastat problémy – v ní je stanovena domluvená, dostatečná a oběma stranami schválená výpovědní lhůta, která vytváří časovou rezervu pro obě strany (pokud nejde o hrubé porušení smlouvy, o čemž bude řeč dále). Navíc s rozumným člověkem se dají individuálně dohodnout všechny detaily, i nad rámec smlouvy. Nájemník si tak najde včas jiné bydlení, my, pokud on dá výpověď nám, budeme mít dost času k nalezení nájemníka nového.

Pokud ale dojde k ukončení nájemní smlouvy z vážnějších důvodů, kdy se už výpovědní lhůta počítá nikoliv na měsíce, ale dokonce na dny (například 3 nebo 10 dní – v případě vážného porušení smlouvy), nastává občas velmi napínavá situace.

Totiž například v tom případě, že byt nebo dům pronajímáme s tím, že pravidelně hrazené nájemné ihned obratem přeposíláme na nějaký předem definovaný účel, kde platby musejí být skutečně pravidelné, můžeme se dostat do problémů - pokud momentálně nemáme dostatečnou finanční rezervu. Takové splátky úvěru ze stavebního spoření, ale zejména daleko vyšší částky splátek hypotéky, mohou při zcela náhle chybějícím výpadku nájemného udělat zmatek ve financích. V tom případě se ihned obracíme na banku, které vzniklou situaci nahlásíme – rozhodně bez vysvětlení nepřestaneme platit.

Proto se samozřejmě takovýmto nepříjemným situacím snažíme předcházet, ale někdy to prostě nejde. Nájemník je tak hlučný anebo jinak užívá pronajatých prostor v rozporu se smlouvou, ohrožuje majetek nebo hrozí svým chováním způsobit závažnou škodu, že se s ním musíme rozloučit. Pokud to jde klidně a kultivovaně, tím lépe. Jak ale bylo řečeno, to je ideální řešení, které nenastává vždy.

Nový nájemníkS původním nájemníkem jsme se tedy rozloučili a je čas najít si nového. Jak ale nejlépe nového nájemníka hledat? Pokud už nějakou dobu pronajímáte byt, víte dobře, že neexistuje ideální cesta, neexistuje univerzální rada, v každém případě se musíme připravit na velkou práci, vybavit se trpělivostí a také silnými nervy a připravit se jednoduše na to, že ideální nájemník se může objevit za hodinu, ale také za pět měsíců.

Pokud máme čas a nepotřebujeme ihned nebo co nejdříve opět nájemné, kterým třeba částečně splácíme hypoteční úvěr, je nejpohodlnějším řešením rozhodně svěřit celou záležitost jedné, pokud možno pečlivě vybrané realitní kanceláři. S tou podepíšeme výhradní zastoupení (není třeba dodávat, že smlouvu si pečlivě přečteme, případně předložíme svému právníkovi). A pak se už vlastně nemusíme o nic starat. Smlouvou zavazujeme například na 5 měsíců kancelář, aby pro nás vyhledávala vhodné klienty, podle kritérií, která jsme jí sdělili – například maximální počet osob, minimální délka nájemní doby, zda akceptujeme v domě nějaké zvířectvo a podobně.

Podle těchto požadavků má kancelář vybírat – a v případě, že nějaký potenciální nájemník vypadá velmi nadějně, ale neodpovídá třeba jen v jednom požadovaném kritériu – má se realitní makléř rozhodně ozvat a sporný bod individuálně probrat s majitelem pronajímané nemovitosti. Mnohé většinou napoví a situaci pomůže řešit návštěva takového klienta – tam už vidíme, zda je nám sympatický a podobně.

Při hledání je samozřejmě nejdůležitějším vodítkem pro nájemníky cena – podle té se nejprve orientují, podle svého rozpočtu na bydlení. Ke stanovení ceny se poradíme s realitním makléřem, ten případně opraví naše přehnané požadavky.

Důležité je, abychom našli nájemníka v přiměřené době. Jako dobře pronajímatelné se označují ty byty a domy, které se dají pronajmout do 2 měsíců, které čekají marně více než půl roku, tam je nějaká chyba. A ta chyba tkví většinou ve vysoké ceně, kterou jsme určili. Musíme ji snížit, anebo nabídnout něco navíc – něco, co třeba máme jenom my, ale ne těch 5 podobných bytů, které pronajímají v našem okolí.

-ag-