Vzpomínáte si ještě na okamžik, kdy jste úplně poprvé odemkli svůj byt? Možná je tomu již několik desítek let, možná to bylo celkem nedávno. Jen málokdo si může dovolit koupit zcela nový byt a většina z nás se stěhuje do různě starých prostor, které již pamatují leckterý lidský osud. Každý se však už při první návštěvě vytouženého bytu těší na okamžik, kdy si právě tady zařídí svůj nový domov. Pěkný a pohodlný, přesně podle svého vkusu. Rychlost zařizování a zvelebování bytu záleží především na finančních možnostech a na pracovním elánu. Dříve, nebo později však dojde i na přebudování zastaralé a nemoderní koupelny. Pokud se jedná o byt v panelovém domě, pak původní umakartové jádro již mnoho parády nenadělá a je na čase jej vyměnit. Hned v počátečních úvahách je potřeba zvážit, zda se do rekonstrukce pustíme sami, nebo vše svěříme realizační firmě. Dále si musíme rozmyslet, jaké použijeme materiály, zvláště pak chceme-li mít stavební úpravy rychle hotové s minimem nepořádku, nepohodlí a problémů. A také kolik peněz na novou koupelnu uvolníme… Po získání příslušného stavebního povolení je nejprve potřeba vybourat původní bytové jádro včetně nevyhovujícího sanitárního vybavení. Posléze se může začít znovu budovat. Konečně se může změnit i původní – mnohdy nepříliš vyhovující – dispozice bytu. Abychom se hned v úvodu nemuseli potýkat s otázkou, jak do malých a těžko přístupných panelákových předsíní naskládat zásoby cihel, cementu a ještě mít potřebný prostor k míchání malty, použijeme stavební systémy Rigips. Lehké a skladné sádrovláknité desky Rigidur se v předsíni snadno opřou o zeď a jejich rozměry (1 x 1,5 m) jsou ideální i pro bezproblémový transport autem a následně i tím nejmenším výtahem do příslušného patra panelového domu. Bojíte se, že sádrovláknité desky neunesou tíhu kuchyňské linky, která je zavěšená na společnou zeď se sousední koupelnou? Zbytečně. Dnes již není vůbec žádný problém zavěsit na sádrovláknité systémy Rigidur horní skříňky kuchyňské linky bez dalších pomocných konstrukcí. Sádrovláknité desky Rigidur se totiž vyznačují extrémní únosností – až 80 kg na jeden kotevní bod! Nyní již nic nebrání tomu, abychom začali bytové jádro proměňovat podle svých snů a stavebních plánů. Rychle a bez zbytečného nepořádku se začínají tyčit lehké kovové konstrukce, na které se postupně připevňují sádrovláknité desky Rigidur. V průběhu oplášťovacích prací zavedou odborníci vodu i elektřinu. Všechna instalační vedení jsou tak schována v dutině příček – a to bez jakéhokoli zasekávání do zdí. Kotvení konkrétních zařizovacích předmětů do instalačních stěn a příček lze lehce provést pomocí sanitárního programu Rigips zahrnujícího speciální držáky pro kotvení nástěnných baterií, kohoutů, výústek odpadního potrubí, umyvadel, závěsných záchodů, bidetů apod. Navíc desky Rigidur přispívají k dosažení nadprůměrných hodnot vzduchové neprůzvučnosti. Zvukově izolovaná koupelna a toaleta – to je sen každého, kdo žil v panelovém domě…

Do hotového bytového jádra už zbývá jen vybrat správnou velikost a odstín obkladaček. Díky vyšší mechanické tuhosti desek Rigidur lze provádět keramický obklad na jednovrstvé opláštění příček. Odkládací poličky a lišty k namontování bodových světel lze zhotovit ze zbývajících desek Rigidur, které jsou k tomuto účelu nejen dostatečně pevné a hladké, ale zároveň se s nimi snadno pracuje. Jejich vlastnosti lze připodobnit k vlastnostem desek s dřevěným základem. Sádrovláknité desky Rigidur je možné lehce zpracovávat běžným nářadím; dají se řezat, lepit, vrtat a vzájemně spojovat do ozdobných a funkčních prvků. Nelze popřít, že zajímavě rozmístěná bodová světla nad velikým zrcadlem dodají nové koupelně nádech luxusu.

Zděná koupelna by se musela nad nalepenými kachličkami nahodit a štukovat. Tyto práce u použitých sádrovláknitých desek Rigidur zcela odpadají a jediné, co je potřeba udělat, je vymalovat. Vymalování nových stěn odpovídajícím barevným tónem, který ladí s odstínem keramických obkladů, dodá koupelně ten správný šmrnc. A nová koupelna či toaleta je téměř hotová. Stačí už jen do zárubní dosadit dveře. Konečně je hotovo! Nadešel čas hodnocení a návštěv s rekonstrukcí zatím otálejících sousedů. Až budete sklízet obdivné pohledy a pochvalná slova na svůj vkus, může vás zároveň hřát i pomyšlení, že jste s ohledem na použitou technologii také ušetřili. Snadná konstrukce s deskami Rigidur:

  • vysoká únosnost konstrukcí
  • přímé kotvení kuchyňské linky na stěnu
  • snadné připevnění nábytku pomocí hmoždinek
  • biologická nezávadnost, bez problémů s plísněmi
  • vynikající útlum zvuku
  • okamžité lepení obkladaček
  • instalace rozvodů přímo do nosných profilů
  • bez potřeby omítek, jen vymalování
  • vysoká odolnost proti proražení
  • transport v osobním automobilu

-Připraveno ve spolupráci se společností Rigips, s. r. o.-