Jedna paní po dlouhém hledání a pátrání našla konečně ideální nábytek pro nového nájemníka do svého nájemního bytu. Starý nábytek se už opravdu musel obměnit. Jakmile ale nový nábytek uviděla, začala mu ho skoro závidět a začala přemýšlet, jak to udělat - jak si ještě jednou utáhnout opasek, koupit nájemníkovi diplomaticky něco na oko pěkného, ale o mnoho levnějšího a jak si tento pěkný nábytek nechat sama pro sebe. Je to věčné dilema. Dát do nájemního bytu opravdovou kvalitu anebo levný, i když efektně vypadající takřka „šunt“, protože jej může nájemník zničit a většinou stejně zničí? Co zvolit a jaké kompromisy udělat?

Opravdu je to problém. Pokud nám třeba nájemní byt pomáhá splácet hypotéku, samozřejmě jsme na pravidelných platbách nájemného závislí a o jeho spokojenost se maximálně staráme.

Pokud potřebujeme koupit pohovku a křesla, snažíme se nakupovat postupně, nejdříve pohovku, další měsíc křesla. V některých případech najdeme designově podobné kusy, které lze doplňovat. Dokonce budou vypadat více svěže než celá sedací souprava, která může působit hlavně v levnějším provedení příliš masivně a usedle.

Ať už kupujeme sedací nábytek do pokoje najednou nebo postupně, v případě nájemního bytu se velmi důkladně zamyslíme nad potahem. Vyvarovat bychom se ve vlastním zájmu měli světlých barev - myslet musíme vždy na to, jak bude křeslo či pohovka vypadat za rok – je jasné, že sami bychom se k nábytku chovali vždycky o něco pečlivěji a starostlivěji.

Takže ideální jsou snímatelné potahy, nešpinivý povrch (což je ovšem zase dražší textilie) tmavší barvy, drobné vzory, drobné uzlíky (buklé) nebo jiná hrubší struktura potahu, kde zaniknou drobné skvrny, mastné fleky a další malé nehody, na které chtě nechtě v nájemním bytě musíme být připraveni. Dobře se při nákupu v obchodě informujeme, zda mají také tmavší barvy snímatelného potahu pohovky, kterou obdivujeme ve smetanové barvě, zda nám potahy sedací soupravu po skončení nájemní smlouvy odborně vyčistí a podobně.

-ag-Foto: Archiv In